• 19/05/2024

Bedrijven rond Turnhout/Beerse en rond A’pen betalen 25% minder bedrijfsvoorheffing bij aanwervingen

ANTWERPEN – Jo Brouns (CD&V, zie foto), Vlaams minister van Economie en Werk, zal de procedure opstarten om vier nieuwe ontwrichte zones aan te melden bij de federale regering. Dat werd vandaag met de Vlaamse Regering beslist.

Ontwrichte zones zijn afgebakende regio’s die de afgelopen periode ernstig getroffen werden door sluitingen en/of collectieve ontslagen.

Bedrijven binnen deze zones ontvangen een korting van 25 procent  op de bedrijfsvoorheffing bij investeringen met nieuwe aanwervingen.

Dat voordeel komt overeen met een besparing van vier à vijf procent op de loonkost gedurende twee jaar.

Brouns wil hiermee in tijden van economische onzekerheid een boost geven aan de economie en werkgelegenheid.

Twee van de vier zones liggen in onze provincie: in de Kempen en op de as Antwerpen-Brussel.

Brouns: ‘We stellen vast dat de economische onzekerheid van de voorbije periode in verschillende delen van Vlaanderen spijtig genoeg heeft geleid tot grote herstructureringen.’

‘Zo waren er ontslagen bij onder meer Sappi, Signify, Balta en Ideal, vaak met grote impact op de getroffen werknemers en hun familie.’

‘Gezien enkele van de bestaande ontwrichte zones eind oktober aflopen starten we nu de aanmelding voor vier nieuwe zones.’

‘Deze nieuwe zones zullen voor de komende zes jaar een loonkostendaling mogelijk maken voor bedrijven die investeren en nieuwe jobs creëren.’

‘Tot 2022 konden in totaal al 12 343 VTE via bijkomende aanwervingen genieten van deze steun.’

Ontwrichte zones maken een federale korting van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing gedurende twee jaar mogelijk bij investeringen met nieuwe aanwervingen.

Die zones kunnen ingesteld worden als er zich in een beperkte regio een hoog aantal collectieve ontslagen voordoen, minstens 500 in een periode van drie jaar.

De zones zijn beperkt tot bedrijventerreinen, wetenschapsparken en incubatoren. De steun geldt voor kmo’s en is voor grote bedrijven beperkt tot gemeenten die op de ‘steunkaart’ staan.

Op dit moment zijn er drie ontwrichte zones in Vlaanderen erkend (onder meer rond Turnhout). In het najaar van 2022 werden deze in kader van de energiecrisis uitzonderlijk verlengd, maar voor Turnhout loopt deze termijn al af eind oktober 2024.

De  twee nieuwe zones in onze provincie situeren zich in de Kempen (zone rond Turnhout-Beerse) en op de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde) en zullen een looptijd kennen van zes jaar. Brouns: ‘Doordat de nieuwe zones erkent zullen zijn voor zes jaar bieden we bedrijven ook op langere termijn perspectief.’

Het aanmeldingsdossier wordt nu technisch uitgewerkt met de detailomschrijving van de in aanmerking komende terreinen, en aan de Vlaamse regering ter beslissing voorgelegd zodat de formele aanmelding bij de federale regering kan gebeuren. Uiterlijk vrijdag 1 november  moeten de nieuwe ontwrichte zones kunnen ingaan. (EM / Foto Ronny MULLENS)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten