• 14/06/2024

Basisschool uit Bouwel wint fietscontrolewedstrijd, Neteland fietste 2,5 keer rond wereld

GROBBENDONK – Ook dit schooljaar organiseerde politiezone Neteland weer een fietscontroleactie voor de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De controles vonden plaats tijdens de eerste twee maanden van het schooljaar.

 De winnaar dit schooljaar is Basisschool Klavertje 3 uit Bouwel. De wisselbeker prijkt sinds vanochtend bij hen op school. Op de twee plaats eindigde Toermalijn uit St-Jozef-Olen en op de derde plek de Kriebel uit Olen.

Er werden in totaal 1 465 fietsen gecontroleerd. Hiervan werden er 1 051 goedgekeurd (72 procent). Dit is tien procent minder dan vorig schooljaar.

 In voorbereiding van het themajaar ‘Neteland fietsregio’ in 2023 deden de vijf gemeenten van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar), het samenwerkingsverband én de politiezone Neteland mee aan ‘Bike for Life.’ Daarmee stimuleerden ze het fietsgebruik bij hun eigen medewerkers en bovendien brachten ze een aardige som bijeen voor de strijd tegen vervoersarmoede.

Tijdens de actieperiode van Bike For Life van 3 tot en met 31 oktober waren er maar liefst negentien regendagen, maar toch namen de collega’s van Neteland en van de politiezone dapper de fiets. Dit leverde 13 940 ritten op. Die afstand wordt beschouwd als 2,5 keer de omtrek van de Aarde. Dat is een verdubbeling van het aantal ritten van vorig jaar.

De opbrengst van 5 000 euro gaat integraal naar ‘Een fiets voor iedereen’, het goede doel van de Fietsersbond. In het voorjaar van 2024 zal men samen met Fietsersbond, de welzijnsschakels en fietsbiebs uit de vijf gemeenten een concreet project definiëren waarbij mensen in vervoersarmoede op weg worden geholpen met een fiets.

Marianne Verhaert (Open Vld), burgemeester van Grobbendonk: ‘We willen ook graag al de deelnemers bedanken om mee te werken aan dit initiatief. Dit toont opnieuw dat Neteland een warm hart heeft: een hart voor de fiets, een hart voor duurzame mobiliteit, een hart voor mensen in armoede en een hart voor haar fantastische medewerkers.’

De acties van de Fietsersbond om de fietsveiligheid in Herentals te verbeteren heeft een eerste concreet resultaat opgeleverd. De herinrichting van het kruispunt van het Hofkwartier – Belgiëlaan – Fraikinstraat was één van de tien actiepunten van de Fietsersbond. Het heraangelegde kruispunt is sinds vorige week opnieuw geopend voor het verkeer. Wim De Groof: ‘Met deze aanpassing heeft het stadsbestuur de fietsveiligheid en leesbaarheid van dit kruispunt verbeterd. Wij moedigen schepen van mobiliteit Eva Brandwijk (N-VA) en het bestuur aan om verder te gaan op de ingeslagen weg.’

‘De fietspaden langs de Belgiëlaan en de Augustijnenlaan die uitkomen op de rijbaan veroorzaakten gevaarlijke situaties. Fietsers hebben immers voorrang als ze van de fietspaden komen. Het ontbreken van ‘rugdekking’ bij het oprijden van de rijbaan zorgde ervoor dat fietsers in conflict kwamen met aankomende wagens. Het heraangelegd kruispunt voorziet een rugdekking op de plaats waar het fietspad uitkomt op de rijbaan. Dankzij deze rugdekking kunnen fietsers zonder risico op aanrijding de rijbaan op fietsen.’

‘Het kruispunt heeft nu ook haaientanden en fietssuggestiestroken zodat het duidelijk is dat fietsers gebruik maken van dit kruispunt en voorrang hebben tegenover verkeer dat uit het Hofkwartier of de Fraikinstraat komt. De herinrichting van dit kruispunt is een verbetering voor de verkeersveiligheid in Herentals. Wij dringen er wel op aan om het snelheidsregime op het kruispunt naar 30 kilometer per uur terug te brengen. Dat is momenteel nog 50 kilometer per uur en te hoog gezien de vele bewegingen op en over dit kruispunt.’ (EM / Foto Bike for Life) 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten