• 24/05/2024

Basisschool Sleutelhof in Rumst vergroent binnenkort haar speelplaats

RUMST – De 263 leerlingen van Sleutelhof Rumst spelen weldra op een groenere speelplaats. De school slaat aan het ontharden met ‘Groene Oases’.

Met dit project voorziet provincie Antwerpen praktische ondersteuning en financiële bijstand voor de ontharding van speelplaatsen.

De aftrap voor de vergroening kreeg de school vanochtend van eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA), Raf De Schepper (CD&V) – schepen van duurzaamheid – en Marleen De Bruyn (CD&V), schepen van onderwijs.

Samen met directrice Tine Hendrickx en leerlingen van het zesde leerjaar stak de gedeputeerde de schop in de grond en wipten zij gezamenlijk de eerste tegels van de oude speelplaats uit de grond. Ook leerlingen van het derde leerjaar waren aanwezig.

Voorafgaandelijk aan die actie gaven BUM – de schoolpop, directieleden en de gedeputeerde nog wat info mee over het project.

Hendrickx: ‘Met de subsidies gaan we de kleine speelplaats vergroenen tot een groene oase. Leerlingen zullen er buiten kunnen spelen en lessen volgen in de nieuw buitenklas.’

‘Er komen denkspelen en er worden onder meer fruitstruikjes en enkele bomen aangeplant. Op de grote speelplaats komt er een buitenklas voor de kleuters en een groen chillhoekje. De speeltuin zal worden uitgebreid met extra plantenbakken.’

‘Deze vergroening komt zomaar niet uit de lucht vallen. We hebben al langer een traditie om buiten te spelen en buiten te leren. Een uitbreiding van dergelijke mogelijkheden is dus zeker welkom.’

‘Het is onze bedoeling om de leerlingen enkele basiswaarden bij te brengen onder de noemer ‘Afgesproken is afgesproken in het Sleutelhof’.’

‘De kernwaarden zijn: ‘we werken samen, met respect en we luisteren naar elkaar.’ Maar ook duurzaamheid is één van die waarden. Deze vergroeningsactie mag je gerust onder die noemer onderbrengen.’

Op ‘de grote speelplaats’ brengen enkele nieuwe bomen meer schaduw. Vooral ‘de kleine speelplaats’ was aan vernieuwing toe.

Deze laatste wordt praktisch volledig vergroend met enkele paadjes ertussen. Een buitenklas, enkele groene hoekjes, denkspelen in hout en streekeigen beplanting geven invulling aan de vergroening, met meer rust als voornaamste doelstelling.

De ontharding kadert in het project ‘Groene Oases’ van de provincie Antwerpen. Samen met 117 andere scholen krijgt Sleutelhof financiële ondersteuning én advies tijdens het vergroeningstraject.

Luk Lemmens: ‘Keer op keer merken we dat ‘Groene Oases’ zorgt voor het nodige lokale enthousiasme waarbij ouders, leerkrachten, directie en leerlingen zich inzetten voor hun nieuwe groene speelplaats.’

Ook Sleutelhof Rumst gaat gemotiveerd aan de slag met het plantkundige advies van Regionaal Landschap Rivierenland om het voorziene budget optimaal in te zetten.’ Voor hun middelgrote Groene Oase ontvangt de school 15 000 euro. (EM / Foto’s BS Sleutelhof en Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten