• 27/05/2024

Koen T’Sijen en Kris Swaegers

Bart Peeters opent Sfinks Mixed dat draait op grootste zonne-installatie ter wereld

BOECHOUT – Vandaag gaat een nieuwe editie van Sfinks Mixed in Boechout van start. De grootste editie sinds Covid: met meer podia én meer groene stroom. Want de grootste mobiele zonne-installatie ter wereld voor festivals en evenementen zal er lokale, groene stroom voorzien. De zonne-installatie van energieplatform Bolt rijdt deze zomer rond naar verschillende locaties. Sfinks is het eerste grote festival in provincie Antwerpen waar ze neerstrijkt. Daar zal de installatie de volledige Kidz Village, silent disco en infostand van zonne-energie voorzien.

Voor het tweede jaar op rij werkt Sfinks samen met energieplatform Bolt om het festival van lokale, groene stroom te voorzien. Dit jaar grootser dan ooit met 104 zonnepanelen, netstroom en twee batterijen om de stroom op te slaan. In totaal zijn dat 32 meer zonnepanelen dan vorig jaar, goed om zo’n 1 000 kWh op te wekken tijdens het festival. Dat staat gelijk aan een derde van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

‘Sfinks slaagt er elk jaar in om de ecologische voetafdruk van het festival zoveel mogelijk te verkleinen. We reduceren het stroomverbruik op het festival elk jaar en gebruiken zo veel mogelijk lokale groene stroom. Sinds vorig jaar werken we ook samen met Bolt. Zo kunnen we het gebruik van dieselgeneratoren verminderen. We dromen van een festival dat enkel nog groene stroom verbruikt’, zeggen de organisatoren.

De Bolt’s zonne-installatie heeft een oppervlakte van 170 vierkante meter aan zonnepanelen, 104 zonnepanelen in totaal, ze draait mee met de zon, levert 150 à 200 kWh aan stroom, heeft een batterij-capaciteit van 55 kWh en wordt ontplooid uit een dertien meter dertien meter container.

Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt: ‘In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stootten we op de Solar Container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt. Zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien.

De Solar Container rijdt deze zomer rond om verschillende evenementen van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Van Boomtown op de Gentse Feesten tot Sfinks Mixed, maar ook kleinere evenementen zoals Zanzibar in Dilbeek en Zuiderbad in Hofstade.

Vanavond werd Sfinks Mixed op gang geschoten door de ‘plaatselijke’ vedette Bart Peeters.

Lees ook:  https://antwerpspersbureau.be/sfinks-mixed-brengt-vier-dagen-wereldmuziek-bart-peeters-en-uitsluitend-vrouwelijke-djs/

Foto’s Ronny MULLENS

Beelden optreden Bart Peeters volgen vanavond

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten