• 14/06/2024

Bart De Wever: ‘Bonapartedok wordt plek voor water, sport en genieten’

ANTWERPEN – Het Antwerps schepencollege besliste om een marktoproep te organiseren voor de commerciële invulling van het Bonapartedok, waarbij waterrecreatie en waterbeleving centraal staan. Deze oproep past in het Stadshavenplan 2020-2030, een plan waarmee de stad dit stadshavengebied verder wil ontwikkelen.

Het historische Bonapartedok is  gelegen in één van de meest aantrekkelijke delen van de stad, met het MAS als eyecatcher. In het voorjaar van 2021 werd er een eerste marktverkenning uitgevoerd met als doel te peilen naar interesse bij private spelers op de markt. Nu wordt de effectieve oproep gelanceerd om een commerciële uitbater voor het Bonapartedok toe te wijzen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Antwerpen heeft een rijke cultuur van genieten en is de sporthoofdstad van Vlaanderen. Die twee aspecten van het Antwerpse DNA koppelen aan het versterken van onze band met het water, is de grootste ambitie voor onze stadshaven. Met deze beslissing gaan we op dan ook zoek naar een volwaardige invulling voor het Bonapartedok, met plaats voor water, sport en genieten.’

Enerzijds zal de stad het centrale wateroppervlak openstellen voor waterrecreatie. Anderzijds is de bedoeling om langs de kaaien een hoogwaardige commerciële invulling aan het dok te geven in de vorm van commerciële ligplaatsen (bijvoorbeeld drijvende pontons) die aansluiten bij de recreatieve activiteiten. In het stadshavenplan wordt het Bonapartedok bestempeld als een laag dynamisch dok, wat zich perfect leent tot watergebonden evenementen en –recreatie. Voorheen was het dok bestemd als museumdok. In de praktijk bleef de concrete invulling eerder beperkt en werd het vooral gebruikt als evenementendok. Het Rijn- en Binnenvaartmuseum zal daarom, zoals voorzien in het nieuwe stadshavenplan, een nieuwe locatie krijgen in het Houtdok-Noord waar het thematisch aansluit op het aanwezige kerkschip met zijn museum en de ligplaatsen voor de binnenvaart.

Ten noorden van het dok gaat op termijn de ‘Friendshipsite’ volledig herontwikkeld worden. Ook de aanliggende deelzones Scheldekaaien, met name rond het Loodswezen en de Rijnkaai, worden de komende jaren verder heraangelegd en opgewaardeerd. Op vlak van mobiliteit is het Bonapartedok ideaal gesitueerd met in de buurt enkele tramhaltes, een bushalte en fietspaden vanuit alle windstreken, vlakbij zijn er ook enkele grote parkings. Daarnaast is het dok ook bereikbaar voor de pleziervaart als passant. In de onmiddellijke nabijheid bevindt zich immers de jachthaven Willemdok.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening: ‘We zijn verheugd dat nu het startsein is gegeven van een droom van zoveel Antwerpenaren. Een letterlijk ‘zwemdok’ in het Bonapartedok past perfect in de doelstelling om de band van de Antwerpenaar met Schelde, water en haven te versterken. We hebben te lang met onze rug naar het water geleefd. Dit initiatief brengt daar op een mooie manier verandering in.’

Na de realisatie van het architecturaal ponton in het Kattendijkdok en na de heraanleg van het Kempisch dok met een verlaagde steiger, zullen bijboten, vaarscholen en commerciële stadsrondvaartboten gebruik kunnen maken van de nieuwe infrastructuur aan de publieke kaaien, aanlegsteigers en pontons.  (EM / Foto AG Vespa)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten