• 13/06/2024

Balen beloont jongeren die niet voordrinken, wandelen in Dessel

BALEN – Steeds meer jongeren doen aan ‘voordrinken’ voor ze op stap gaan, maar dat is niet zonder risico. Om hen te stimuleren om vooraf niet te veel te drinken, lanceert de gemeente Balen vanaf komend weekend sobercoins op fuiven en evenementen: jongeren die safe blazen bij aankomst, worden beloond met drie gratis drankbonnen.

Wim Wouters (CD&V), schepen van jeugd en cultuur: ‘De laatste jaren zien we dat steeds meer jongeren voordrinken of indrinken (alcohol drinken voor het uiteindelijk op stap gaan). Ze geven aan dat het gezellig en goedkoop is en dat voordrinken helpt om in de feeststemming te komen. Onderzoek van acht Oost-Vlaamse Drugpunten in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en illegale Drugs (VAD) wijst uit dat acht op de tien jongeren en jongvolwassenen die al alcohol dronken, ooit hebben ingedronken.’

Voordrinken is evenwel niet zonder risico. Veel jongeren drinken al te veel voor het feest echt begint. Het lijkt ook meer en meer ‘normaal’ om veel te drinken. Indrinken wordt onder meer in verband gebracht met verhoogde kans op intoxicatie, bingedrinken, druggebruik, lichamelijke klachten en het (impulsief) nemen van verkeerde beslissingen.

Maar het kan ook anders. Met de sobercoin-campagne wil de gemeente Balen jongeren belonen die vooraf niet teveel drinken. Bij aankomst op de fuif of evenement kunnen ze vrijblijvend een alcoholtest afnemen.

Wie safe blaast, krijgt drie gratis drankmunten (sobercoins) om te besteden op de fuif. De sobercoins worden voor het eerst ingezet op de Jungle Party van zaterdag 16 april (van 21 tot 23 uur). In de loop van 2022 volgen nog andere Balense fuiven. De resultaten van deze avonden worden meegenomen in het vervolgtraject van het project.

OCMW-voorzitter Erik Borgmans: ‘Het gemeentebestuur van Balen maakt werk van een preventief alcoholbeleid onder de noemer #Zat?Zeddezot! en werkt hiervoor samen met onder meer jeugdverenigingen en de Balense horeca. Een stuurgroep neemt sinds 2016 beslissingen over het te voeren alcohol- en drugsbeleid, volgt op hoe de acties uitgewerkt worden en stuurt bij waar nodig.

De stuurgroep maakt een lange termijn actieplan op om problemen met drugs te voorkomen, te verhelpen en gerelateerde overlast aan te pakken. Zo waren er al acties met leeftijdsbandjes, het informeren van onze winkels en horeca, een brief aan ouders over de alcoholwetgeving, een draaiboek voor vaten,…’ Meer info op www.balen.be/zatzeddezot en www.balen.be/sobercoins.

In het kader van 750 jaar Dessel werd in samenwerking met enkele Desselse geocache-liefhebbers en de wandelcoördinator van lokaal bestuur Dessel een wandel-geocache uitgewerkt. Deze cache leidt je langs enkele leuke plekjes in de gemeente.

Verder krijg je telkens interessante weetjes over de geschiedenis van Dessel. Op het einde word je beloond met een verrassing. De cache is een multi-cache en is te vinden op www.geocoaching.com. (EM / Foto Gemeente Dessel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten