• 21/04/2024

Els van Doesburg – schepen voor groen

Autovrij Park Groot Schijn wordt volledig doorkruist door wandelpaden

DEURNE – Stad Antwerpen heeft het laatst aangelegde deel van Park Groot Schijn vandaag plechtig geopend. Alle paden en omliggende natuur zijn nu aangelegd. De paden maken het volledige park goed toegankelijk voor bezoekers, de natuur bestaat uit honderden nieuwe planten en bomen.

In het verleden was Park Groot Schijn opgedeeld in verschillende sport- en recreatieterreinen. Door de samenwerking tussen stad, district, verenigingen en gebruikers is het gebied omgevormd tot één groot groen park van 83 hectare. De paden en de omliggende natuur spelen daarbij een cruciale rol. Ze fungeren samen als ‘groene voegen’ die de verschillende kamers van het park verbinden en geven een plek aan wadi’s, zit- en ligplaatsen en natuur.

Het hoofdpad is zeven meter breed en ligt in het verlengde van de centrale dreef in het Rivierenhof. Dit pad maakt een oost-westverbinding doorheen het park. Langs het hoofdpad ligt de ingang van de sportkamer, het centrale plein en de jeugdkamer. De andere paden zijn vier meter breed. Doorheen het park zijn er langs de paden verschillende bankjes te vinden. Ook zijn er fietsenstallingen voorzien bij alle kamers.

De stad heeft het groene beeld van het park helemaal doorgetrokken met extra aanplantingen van haagplanten en bomen. In de laatste fase kwamen er maar liefst 13 610 haagplanten en 867 bomen bij. Daarbij koos de stad voor een mix van wilgen en elzen, sierbomen zoals kerselaars en krachtige inheemse boomsoorten zoals zomereiken en essen. De verschillende soorten bomen hebben elk hun eigen functie. Zo staan de wilgen en elzen op de rand tussen de groene voegen en kamers als afbakening. Dichter langs de wandelpaden staan de kerselaars, die mooie bloesems geven in het voorjaar. Er kwamen ook wadi’s, die het regenwater langsheen de wandelpaden op een natuurlijke manier opvangen.

Els van Doesburg (N-VA), schepen voor groen: ‘Met Park Groot Schijn krijgt de Antwerpenaar een project waar hij echt trots op mag zijn. Stap voor stap zijn we erin geslaagd om van een lappendeken met een wirwar aan clubs en sportterreinen, één mooi groen park te maken. En met dit mooie zomerweer kan de Antwerpenaar er nu volop van genieten.’

In Park Groot Schijn staan natuur en recreatie centraal. Het is dan ook een autovrij park. De paden zijn wel voldoende stevig voor wanneer hulpdiensten het park in moeten kunnen rijden. Alle andere bestuurders moeten parkeren op de centrale parking tussen de Ruggeveldlaan en het zwembad.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten