• 20/06/2024

Autodeelorganisaties hernieuwen samenwerking met stad, expo in KMSKA

ANTWERPEN – Autodeelorganisaties Cambio, Green Mobility en Poppy hernieuwden hun samenwerking met de stad Antwerpen. Cambio, Green Mobility, Poppy, Miles Mobility en Partago zullen vervolgens de licentieovereenkomst voor het delen van hun mobiliteitsdata ondertekenen. Commerciële en particuliere autodeelorganisaties moeten volgens het nieuwe autodeelreglement voldoen aan enkele voorwaarden voor het delen van data, emissienormen, erkenningsvoorwaarden en parkeervergunningen in Antwerpen. De stad streeft met het reglement verder naar de modal shift en duurzame mobiliteit voor een leefbare stad.

Autodelen neemt tegenwoordig een zeer hoge vlucht. Zo is op het Antwerpse grondgebied het aantal gebruikers van commercieel autodelen de laatste jaren sterk toegenomen. Om deze forse groei verder te ondersteunen, waren de regels aan een update en uitbreiding toe. Daarom maakte de stad vorig jaar een nieuw, specifiek reglement op.

De stad gebruikt de mobiliteitsdata van autodeelspelers tweeledig. De realtime data van beschikbare voertuigen worden binnengetrokken op de mobiliteitskaart en routeplanner van Slim naar Antwerpen om het aanbod breed toegankelijk te maken. Geanonimiseerde data over het gebruik worden dan weer door de stad gebruikt om de vernieuwde slimme autodeelplaatsen te monitoren.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Stad Antwerpen wil autodelen blijven stimuleren en faciliteren in de stad en de Antwerpse vervoersregio. Dat model biedt namelijk een goed alternatief voor een eigen (tweede) wagen, zowel voor bewoners als bezoekers. Deelwagens spelen om die reden een groeiende rol in de modal shift voor Antwerpen, en potentieel ook in de verduurzaming van de mobiliteit.’

‘De toename van deelmobiliteit is een goede zaak voor de modal shift, want deelwagens houden particuliere wagens van de weg. Tegelijk scherpen we ons beleid aan om ervoor te zorgen dat die toename gecontroleerd verloopt, en de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad ten goede komt. Dat doen we in samenwerking met de aanbieders. Goede afspraken maken goede vrienden.’

Na een bijzonder succesvolle opening in 2022 trapt de jonge, veelbelovende kunstenaar Sharon Van Overmeiren het nieuwe jaar af in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), met een onverwachte en verfrissende expo in het Prentenkabinet. Daarna is het de beurt aan de katholieke modernisten tijdens het Antwerps stadsfestival Barokke Influencers. Schrijver Saskia De Coster sluit zich vrijwillig een maand lang op in de historische Salon van het KMSKA. Benieuwd welk effect dit zal hebben op de eindfase van haar nieuwe roman. En in de grote najaarsexpo staan wel heel bijzondere koppen centraal. Je komt oog in oog met de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt.

A Topological Boulevard loopt tot zaterdag 6 mei in het Prentenkabinet. De tentoonstelling toont tekeningen, prenten en boeken uit de collectie van Museum Plantin-Moretus. Kunstenares Sharon Van Overmeiren (Antwerpen, 1985) maakte de selectie. Die confronteert ze met haar eigen sculpturen, gemaakt met onderdelen die ze vindt in de meest uiteenlopende objecten. Waar, wanneer en door wie het oorspronkelijke materiaal gecreëerd werd, is onbelangrijk. Ze combineert vrij en intuïtief. Er zijn geen objectlabels. Hierdoor verdwijnt het onderscheid tussen bekende kunstenaars en anonieme ambachtslui en laat ze bewust de chronologie vertroebelen. (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten