• 27/05/2024

Attractie(f) voor blinden, zeven topattracties voor slechtziende vakantiegangers

MECHELEN – Een voelbare QR-code naar een audiogids op Spotify. Noppentegels en contrastlijnen op trap of deur. Voelplaten met audiodescriptie van topstukken. Opstellingen waarbij je voelt, hoort of ruikt. Plus deskundig opgeleid personeel. Na een coaching door Symfoon pakken zeven topattracties uit met een onthaal-op-maat voor bezoekers met een visuele beperking.

Met het project ‘Attractie(f) voor blinden’ zet Toerisme Provincie
Antwerpen een nieuwe stap naar een inclusieve vakantiesector.
Barrières slopen en bouwen aan een toegankelijke vakantiesector: dat beoogt Toerisme Provincie Antwerpen met het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’.

Gedeputeerde voor toerisme Mireille Colson: “De voorbije jaren stimuleerden we de vakantieparticipatie via uiteenlopende acties voor personen met ASS of een zorgvraag, kleine portemonnee en beperkte mobiliteit. Met het project ‘Attractíe(f) voor blinden’ garanderen we nu ook belevingsvolle uitjes voor personen met een visuele beperking.”

Zeven topattracties beantwoordden de oproep van Toerisme Provincie Antwerpen om te werken aan een inclusief onthaal:
Abdij van Bornem, Tabloo, Gasthuismuseum Geel, Hidrodoe Herentals, Speelgoedmuseum Mechelen, Technopolis en Jakob
Smitsmuseum Mol. Tussen maart 2023 en mei 2024 volgden de educatieve teams en onthaalmedewerkers een boeiend traject met Symfoon, het Vlaamse Blinden- en slechtziendenplatform. Dat omvatte onder meer een praktische inleefsessie in de vrijetijdsbeleving van personen met een visuele beperking. De coaching – gesponsord door Toerisme Provincie Antwerpen – resulteerde in een concreet plan van aanpak, volledig afgestemd op de attractie.

De zeven attracties voerden vervolgens een pak aanpassingen uit aan hun onthaal, opstelling, educatieve aanbod of website. Van een tastbare plattegrond met bezoekersroute tot geleidelijnen doorheen het museum.

De attracties maken maximaal gebruik van digitale toepassingen, waaronder voelbare QR-codes, apps, beacons en soundscapes.
Al maken kleine ingrepen vaak al een groot verschil, zoals een alternatieve ingang voor bezoekers met een geleidehond of een vlot leesbare menukaart. Dat illustreert ook de Eye Key, de gloednieuwe toegankelijkheidsbrochure voor toeristische attracties en bezienswaardigheden van Symfoon.

Gedeputeerde MireiIIe Colson : “Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaanderen en Symfoon zullen de brochure samen actief promoten. De vele concrete tips en handige checklist helpen vakantiemakers om meteen werk te maken van een inclusief onthaal.”

Meer toegankelijke vakantietips op www.provincieantwerpen.be. (zoekterm: drempelvrij op stap)

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten