• 23/06/2024

Atletiekpiste van Burcht werd grondig gerenoveerd en kreeg een blauwe look  

BURCHT – Vanochtend werd de vernieuwde gemeentelijke atletiekpiste in sportpark De Wallen in Burcht plechtig heropend. Ze werd grondig gerenoveerd en kreeg een unieke, blauwe look. 

 Tijdens de opening waren trainers en atleten van de plaatselijke atletiekclub ZWAT (Zwijndrecht Atletiek Team) aanwezig. Zij gebruiken de piste voor trainingen en wedstrijden.

 Na meer dan 30 jaar was een renovatie van de atletiekpiste meer dan nodig. Onlangs nog bleek bij een controle van de Vlaamse atletiekliga (VAL) dat er heel wat verbeterpunten waren, waaronder een verzakking aan de 100-meterlijn.

De oude, oranje toplaag is vernieuwd en kreeg een opvallende blauwe kleur. Oorspronkelijk was het de bedoeling om enkel de toplaag te vervangen.

Stephan Willems, sportpromotor bij gemeente Zwijndrecht: ‘Bij een controle vooraf vreesden we al dat ook delen van de onderliggende laag asfalt versleten waren. En tijdens de werken bleek inderdaad dat we sommige delen van de onderste laag moesten vervangen. Dat is gebeurd, zodat de piste klaar is om opnieuw voor lange tijd lopers op te vangen.’

Het totale kostenplaatje van de renovatie bedraagt 469 768 euro. Sport Vlaanderen, het agentschap voor sportbeleid van de Vlaamse overheid, betaalt 60 procent van dit bedrag.

Willems: ‘Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidies stapten we in januari in een groepsaankoop van Sport Vlaanderen. In mei hebben we ons subsidiedossier ingediend. Het is dus allemaal heel snel gegaan.’ Via deze groepsaankoop Sportspurt maakt Vlaanderen vijftien miljoen euro vrij voor renovaties en nieuwbouw van atletiekpistes over heel Vlaanderen.

Terwijl we de meeste atletiekpistes in Vlaanderen herkennen aan hun rood-oranje kleur, valt deze blauwe piste uit de toon.

Burgemeester André Van de Vyver (Groen): ‘Met deze unieke look onderscheiden we ons van gelijkaardige sportinfrastructuur in de regio. We hopen op deze manier veel nieuwe sporters aan te trekken. Zo’n unieke piste verhoogt ook de uitstraling van atletiekclub ZWAT, die er traint en wedstrijden organiseert.’

De blauwe, waterdoorlatende toplaag bestaat zelf uit twee lagen, aangebracht op asfalt. De onderste laag bestaat uit zwart SBR-rubber. De bovenste laag is een mengsel van polyurethaan en blauwe EPDM-korrels.

Op 16 augustus ging de spade in de grond op het atletiekterrein.  De fundering van het terrein vertoonde al jaren slijtage die ook steeds meer zichtbaar werd in de toplaag.

Geschat werd dat de werken ongeveer twaalf weken zouden duren bij goed weer. Het leggen van de toplaag is echter erg afhankelijk van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. 

Door de slechte weersomstandigheden van eind oktober kon men de finale kleurmarkeringen op de atletiekpiste niet op tijd aanbrengen.

Gezien er op korte termijn geen beterschap in het vooruitzicht was werd beslist om de boordstenen van de atletiekpiste terug te plaatsen.

Daarna werd de piste voorlopig opnieuw volledig vrij gegeven door de aannemer en de gemeentediensten voor gebruik. Maar nu is alles afgeraakt. (EM / Foto Gemeente Zwijndrecht)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten