• 19/05/2024

Astrid Van den Bosch stapt buiten haar comfortzone in Mechelen  

MECHELEN – Astrid Van den Bosch (1965) is een Belgische kunstenaar, geboren in Deurne. Ze begon haar artistieke carrière toen ze ouder dan 40 was, maar ze schilderde haar hele leven voor haar eigen plezier. Astrid schildert zelfstandig en is volledig autodidact.

Ze maakt voornamelijk grote abstracte schilderijen gemengd met verschillende media om diepte, gevoel en emotie te creëren. Ze heeft een sterk en natuurlijk gevoel voor het gebruik van kleuren in haar werk.

Haar werk is geïnspireerd door de natuur en door de spirituele wetten van het universum. Haar beide collecties staan ​​voor ‘Balans’ tijdens het leven, een waarde die Astrid in veel aspecten van haar leven diep in ere houdt. BE BOLD is een expo van Astrid Van den Bosch Art vergezeld door Flock Belgium, unique handcrafted rugs by Helga Van Camp. De tentoonstelling loopt van vandaag tot maandag 27 november in het Mechelse pand de Groote Engel, Sint-Katelijnestraat 53, Mechelen.

 Astrid Van den Bosch: ‘Ik stond op een kantelpunt in mijn leven en kreeg de kans om een artistieke weg in te slaan. Die kans heb ik gegrepen. Gaandeweg ontdekte ik: ‘Astrid, dit vind je leuk om te doen, hier word je vrolijk van, dit werk brengt fun en plezier in je leven.’ Zo eenvoudig is het gegaan.’

 ‘Ik deel mijn atelier met een andere kunstenares. Ik vind dat enorm waardevol. We geven elkaar feedback vanuit verschillende invalshoeken en tillen elkaar zo naar een hoger niveau. Hoe mijn werk ontspruit, daar heb ik nog niet bij stil gestaan. Ik zal proberen om het te formuleren. Vaak vertrekt mijn werk vanuit kleurimpressies die ik kan verbinden met mijn innerlijke belevingswereld. De kleuren wekken gedachten, intenties en gevoelens op. Hoe hieraan expressie wordt gegeven en hoe het er op een doek zal gaan uitzien, is aanvankelijk heel vaag. Het proces resulteert voornamelijk in abstracte werken, waarbij ik verschillende technieken inzet om een emotie of een gevoel te creëren. Het kleurgebruik is een intuïtief proces waarbij ik telkens vertrek vanuit mijn gevoel.’

‘Mijn werken zijn opgedeeld in reeksen (Collections). Of de werken binnen dezelfde reeks elkaar versterken, daarover mag de toeschouwer oordelen. Ik merk wel dat er klanten zijn die graag drie of meer werken rond hetzelfde thema combineren. Ondanks dat de werken zijn opgedeeld in verschillende collecties, is er altijd een gelaagdheid die hen verbindt. Ik daag de bezoekers tijdens mijn eerstvolgende expo uit om te beoordelen in welke mate werken uit verschillende collecties elkaar zelfs kunnen versterken.’

‘Ik vind het heel moeilijk om te bepalen wanneer iets ‘af’ is. Ik kan heel geduldig en in detail blijven kijken naar een werk tot ik voel dat het voor mij klopt. Wat ik dan doe? Zo snel mogelijk een eindlaag aanbrengen zodat het niet meer mogelijk is om het te veranderen.’

‘De titel van de tentoonstelling is eerder een statement dan een thema. De werken die worden gepresenteerd, vormen het resultaat van een creatieve ontdekkingstocht die vaak parallel loopt met de zoektocht naar mezelf. Be Bold gaat over de moed hebben om authentiek en oprecht te zijn in mijn artistiek werk door mijn emoties en levenservaringen in mijn kunstwerken te verweven. Be Bold betekent voor mij als artieste dat je grenzen durft verleggen, buiten je comfortzone kunt stappen. Dat je kan experimenteren met nieuwe materialen, kleuren en technieken om opmerkelijke, nieuwe kunstwerken te creëren. In mijn persoonlijk leven staat Be Bold voor grenzen stellen en van jezelf houden, ondanks het risico om anderen teleur te stellen.’

 ‘Schoonheid is voor mij heel belangrijk. Kunst gaat voor mij over het vinden van (nieuwe) manieren om schoonheid te ontdekken. Mijn werken bevatten geen concrete boodschap. Wat fijn zou zijn, is dat mijn werk de toeschouwer of bezoeker mag stimuleren om te genieten van schoonheid.’ (EM / Foto Kathleen DOM)  

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten