• 19/05/2024

Assisen Live De Kotmoord

ANTWERPEN-Meer dan zes jaar geleden maakte Assisen zijn opwachting in het theater. Het toenmalige productiehuis ‘Uitgezonderd’ was de basis van het concept. Assisenzaken hebben altijd het brede publiek aangesproken. Denken we maar aan de succesvolle BRT serie ‘ Beschuldigde sta op’ uit de jaren 64 tot 80. Assisen in zaal Elckerlyc was een voltreffer en werd zo’n succes dat er een vervolg  moest komen. Assisen werd een begrip zodanig dat de begintitel in cijfers werd uitgedrukt. Assisen II: de Gifmoord, Assisen III: de wurgmoord, Assisen IV: de Sterrenmoord en Assisen V: de Pizzamoord. Zelfs corona kon de creatievelingen achter het project niet temmen en er kwamen zowaar online versies.  Recent begon ‘Play’ met Assisen naar het kleine scherm te brengen. Onder meer de Insulinemoord was hier een voorbeeld van. Hier werd de basis gelegd voor een unieke samenwerking van Backstage-Producties met Play.

Filip Peeters, rasacteur maar ook steengoede regisseur was te zien als strafpleiter in het tv verhaal. Een logische stap was dat Filip nu de regie ging doen van deze nieuwe Assisen zaak: De Kotmoord.

Een jonge studente wordt dood in haar bad gevonden in haar studentenkot te Gent. Is ze vermoord of is het zelfmoord?  Hoofdverdachte is Dokter Alexander Deman. Deman, tweemaal zo oud als Lisa Van Hees, de studente, mag voor Assisen verschijnen. DNA, motief en tijdslijnen spelen allen tegen hem. Maar hebben de speurders nagelaten de andere pistes te volgen? Er is de kotgenote van Lisa met een pittig verleden of Anja Cools, de kotmadam die ooit nog een romance met de dokter heeft gehad. En wat doen we met Claire Deman, de echtgenote, een grijze duif maar ook psychologe.

Het verbale steekspel tussen de jonge procureur en de grijze vos, die meester Geernaert van de verdediging is, geeft het publiek een enorme boost. Het publiek dat ook de jury is en in feite interactief aan de het proces deelneemt. Het publiek zal ook op het einde als een volleerde volksjury de kans krijgen om over het lot van Dokter Deman te beslissen. Is hij de vaderfiguur voor Lisa of gewoon de minnaar?

De intriges, geheimen en leugens komen allemaal naar boven.

Om iedereen in het gareel te laten lopen is er nog de voorzitter van het hof. Zij zal vooral de handen vol hebben met Mevrouw Cools, de kotmadam, die niet op haar mondje is gevallen en de schunnige taal niet schuwt.

De voorstelling krijgt ook een extra dimensie met filmbeelden, muziek en flash backs. Zeer origineel ook de wijze waarop men naar de pauze gaat.

Er staat op het podium een geweldige cast met acteurs die we kennen van allerlei topseries, van Eigen Kweek tot In de Gloria, of van Loslopend Wild tot Rough Diamonds.

De cast:

Sien Eggers: Voorzitter van het Hof.

Carry Goossens: Advocaat verdediging.

Jonas Leemans: Procureur.

Ben Segers: Beklaagde.

Leonce Peeters: Slachtoffer.

Ini Massez: Getuige Cools.

An Miller: Getuige Claire Deman.

Nona ’t Jolle: Getuige kotvriendin.

Schipperen tussen schuld en onschuld. Zich inleven in het nogal turbulent verhaal van de dokter. Een meeslepend verhaal, met acteurs die alles geven. Meer dan twee uur inleving. Voor ons al de beste Assisen uit de reeks.  Hier mag Filip Peeters nog een vervolg aan maken.

Vertoningen in Theater Elckerlyc Antwerpen en nadien ook in Trixxo Hasselt en Capitole Gent.

www.backstage-producties.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin.

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten