• 20/04/2024

Askhab Isayev (Herentals) bezorgt België (zilveren) medaille op Jeugd Olympische Spelen   

HERENTALS – België heeft een eerste medaille behaald tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Maribor. Daar zorgde de net zestien jaar geworden Ashkab Isayev (zie foto) uit Herentals voor, in de laagste gewichtsklasse (minder dan 50 kilogram). In de finale moest hij zijn meerdere erkennen in de Georgier Bachoshvili. De eerste medaille voor Belgie was dus van zilver.

Isayev, die vijftien jaar geleden met zijn ouders vanuit Tsjetjenie naar ons land vluchtte, nam een vliegende start. In de kwartfinales kwam hij uit tegen de Italiaan Francesco Crociani, die hij na 1’22” velde met een ippon.

In de halve finales moest hij de Hongaar Benco Galo bekampen. Dat ging iets minder vlot. Er kwam een golden score aan te pas. Een wazza-ari besliste over winst en verlies. In de finale wachtte onze landgenoot een onmogelijke taak. Isayev staat 61ste in de ranking, Shota Bachoshvili zesde, een ongelijke strijd. Isayev onderging dan ook constant de wet van de sterkste en werd op twintig seconden voor het einde gevloerd met ippon.

Isayev is aangesloten bij Samurai Eindhout, volgde de afdeling economie in het secundair onderwijs in Herentals en gaat vanaf september naar de Topsportschool in Wilrijk.

‘Een heel sympathiek manneke.’ Zo omschrijven ze Isayev bij zijn club. ‘Stil en braaf.’ De mama krijgen we te pakken in Zweden waar ze net een boottocht aan het maken was. ‘In 2008 zijn wij op de vlucht gegaan voor de Russen. Op die manier zijn we in Herentals terecht gekomen. Toen Ashkab vijf jaar was vonden we dat het tijd werd dat hij een sport zou kiezen. Voetbal zei hem niks. Hij liep niet graag. Dus is het judo geworden.’

Hij heeft nog een broer maar die doet niet aan sport. ‘Ashkab heeft nog één punt waarop hij kan werken: hij kan moeilijk tegen kritiek. Hij droomt ervan om naar de Olympische Spelen te gaan. Mijn man – die ook uit een sportieve familie komt – steunt hem daarin. Ik was in het begin niet helemaal mee met zijn keuze om voor een sportcarrière te kiezen. Hij is een slimme jongen. In mijn familie zitten een aantal wiskundigen. Ik zag hem eerder als een advocaat.’

‘Maar goed. Hij doet heel veel voor zijn sport. Hij is er dagelijks mee bezig en dat is niet altijd evident omdat hij ook vaak in Nederland kampt bijvoorbeeld.’

Isayev was na zijn tornooi niet onverdeeld tevreden. ‘Ik was resoluut gegaan voor goud en ik voelde me ook goed vandaag. Het feit dat ik  in de halve finale won tegen de vice-wereldkampioen, het nummer drie op de wereldranglijst, gaf me nog meer vertrouwen. Ik moet wel toegeven dat Bachoshvili beter was. Ik kwam er moeilijk door maar ik was wel 100 procent gefocust.’

‘Om te feesten zal er niet veel tijd zijn. Eind augustus volgt het WK in Zagreb. Daar ga ik mij tenvolle op voorbereiden. Mijn prestaties hier in Maribor zorgen ervoor dat ik nog met meer ambitie naar dat wereldkampioenschap zal toeleven.’

Het zat de buitensporters niet mee in Maribor. Vanochtend trok een hevig onweer over de stad. Onder die helse omstandigheden werd wel de tijdrit in het wielrennen gereden – zonder Antwerpenaars – maar het atletiek- en tennisprogramma werden behoorlijk overhoop gegooid. Dikke pech voor Astrid Van Breedam uit Schoten, die al vroeg in de ochtend aan de slag moest in de halve finale van de 2 000 meter steeple. Daarvoor haalde ze heel haar biotritme door elkaar en stond ze al een week lang bij het ochtendgloren op. Vandaag beslisten de organisatoren om de halve finales te schrappen en onmiddellijk de finale te laten lopen op donderdag. Dat zal een hele bedoening worden met twintig meisjes aan de start.

De tienkamp vond wel plaats. Flor Lambrechts uit Laakdal, aangesloten bij AV Toekomst, greep net naast de medailles. Hij won het hoogspringen met 1m93 en was regelmatig in de andere nummers, maar net niet goed genoeg. Zijn resultaten op een rijtje: 11.35 op 100 meter, 6m55 ver, 12m82 discus, 50.27 op 400 meter, 14.44 op 110 meter horden, 36m80 discus, 4m10 polsstok, 47m07 speerwerpen en 4.39.11 op de 1 500 meter.

Marlyn Van Brempt uit Schilde moest voor de tweede dag op rij aan de slag. Haar dubbelpartij werd uitgesteld maar in het enkelspel trad ze aan tegen de Letse Odeta Panasa. Na de indrukwekkende 6-0, 6-0 van gisteren moest ze dit keer het onderspit delven: 1-6, 4-6.

Vanavond speelden onze volleyballers hun tweede wedstrijd in hun poule. Na Italië gisteren wachtte nu Slovenie. In de selectie: Seppe Van Hooghten uit Vorselaar, Berre Van Looveren uit Zoersel en Daan Spiessens uit Leuven, maar speler van Antwerpen.

En er was reden om een feestje te bouwen. De Young Red Dragons hielden in de eerste set gelijke tred met Slovenen (12-12) maar moesten nadien hun meerdere erkennen in hun tegenstander: 18-25. In set twee ging het al een stuk beter. Van 18-13 ging het naar 22-18 en 25-20. Vergelijkbaar scenario in de derde set. Van 18-12 via 22-17 naar 25-21. In de vierde set was er geen houden aan. De Slovenen bleven nog wel in het spoor van de Belgen tot 13-10. Langs 22-14 werd de eindstand vastgelegd op 25-16.

Ondanks de barre weersomstandigheden was het een drukke dag voor de Antwerpse atleten. Ook Fynn Van Kampen uit Zwijndrecht kwam in actie in het turnen. Hij werd 46ste in de allround-competitie die werd gewonnen door de Italiaan Tommaso Brugnani. Groot-Britannië won het landenklassement. Ons land eindigde als veertiende.

Uiteindelijk werd het een vruchtbare dag voor onze landgenoten want met Lena Antoine (goud) en Laura Ooghe (brons) behaalde ons land nog twee extra medailles in het judo, in de categorie -44 kilogram bij de meisjes.

Edwin MARIËN

Foto IJF

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten