• 27/05/2024

Antwerpse scholen, onder meer in Rijmenam en Muizen  namen deel aan #MissieMinder

RIJMENAM – Vandaag organiseerden een heleboel Antwerpse scholen voor de vierde keer #MissieMinder, een actiedag die de leerlingen doet kennismaken met de ‘Piraminder’ van De Transformisten.

Piraminder is een vijfstappenplan die leerlingen op weg helpt om op een bewuste en duurzame manier aankopen te doen. #MissieMinder biedt een antwoord op de koopwoede die samengaat met Black Friday en de afvalberg.

Onder meer kleuterschool Gekko in Rijmenam en GO! Basisschool De Bel in Muizen namen deel.

Karoline, consulent MOS provincie Antwerpen: ‘Netwerk Bewust Verbruiken gelooft in minder consumeren en eenvoudiger leven als weg naar een duurzamere samenleving. Als hulpmiddel daarvoor ontwikkelden we de Piraminder, een vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen.’

Voor je met de Piraminder aan de slag gaat: stel jezelf de vraag of je het product eigenlijk wel écht nodig hebt. Misschien is het gewoon een impulsieve ingeving, of wil je ergens bij horen. Ben je er toch van overtuigd dat je leven gemakkelijker of mooier zou zijn met het product? Ga onderstaand stappenplan af en ontdek of er alternatieven zijn voor een nieuwe aankoop:

*Gebruik wat je hebt: misschien heb je al in huis wat je zoekt, of kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken. Kijk nog eens goed in de kast of onder de trap.

*Deel of ruil: veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze evengoed kan lenen bij familie, buren en vrienden? https://www.gedeelddoor.be/ somt alle bestaande ruil- en deelintiatieven op.

*Tweedehands: met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel.

*Maak: voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen… er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan – uiteraard met duurzame materialen – sta je meer stil bij de waarde van een product.

*Koop: zijn vorige stappen te omslachtig, of leverden ze geen resultaat op? Koop dan van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen (fairtrade, lokaal, met een keurmerk, ecologisch, biologisch). De online kaart Ecoplan toont verkooppunten in je buurt: https://www.ecoplan.be/

Dit stappenplan werd ontworpen door de Amerikaanse illustratrice Sarah Lazarovic. Ze tekende de Buyerarchy Of Needs voor het leuke boekje A Bunch of Pretty Things I Did Not Buy. Sarah maakte een Nederlandstalige versie, die men Piraminder doopte.

Scholen die de piraminder graag gebruiken sturen een e-mail naar caroline@bewustverbruiken.be

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen hier  en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten