• 21/06/2024

Antwerpse musea klaar voor 2021 – district Antwerpen biedt aanbod op maat

ANTWERPEN – Na een bewogen jaar, waarin veel mensen hun museumbezoeken moesten uitstellen, zijn de Antwerpse musea sinds vorige week weer geopend en blikken zij voorzichtig vooruit naar het nieuwe jaar. Sommige tentoonstellingen lopen door, andere werden verschoven, maar de musea zijn klaar voor 2021.

Museum Plantin-Moretus viert de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin verder in 2021. Het MAS en het Middelheimmuseum tillen hun Congo-expo’s over de jaarwisseling: ‘100 x Congo’ loopt door tot maandag 13 september 2021 , in het Middelheimmuseum opent ‘Congoville’ op zaterdag 29 mei 2021. Het Museum Mayer van den Bergh verlengt de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ tot zondag 9 januari 2022 en zet Henriëtte, de moeder van Fritz Mayer van den Bergh, in de schijnwerpers in het voorjaar van 2021. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience maken ridderverhalen hun opkomst in 2021.

Het Letterenhuis brengt eer aan Paul van Ostaijen en Stijn Streuvels, en het Vleeshuis blikt terug op het leven van Wannes Van de Velde. DIVA toont de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie van het Londense V&A  en het FOMU presenteert aanwinsten van de voorbije tien jaar. Het Rubenshuis bestaat 75 jaar en Red Star Line museum sluit het jaar af met de herdenking van de Conventie van Genève, 70 jaar geleden. Het gerenoveerde Antwerpse Modemuseum opent de deuren in september.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: (N-VA): ‘Onze stedelijke musea bieden in 2021 een divers palet van sprankelende en spraakmakende tentoonstellingen aan, en ze hebben natuurlijk ook de rijke permanente collecties onder dak. We hopen dat de Antwerpenaren en de bezoekers snel weer de weg naar onze musea vinden. We snakken met z’n allen naar kunst en cultuur, we willen opnieuw proeven van de schoonheid die Antwerpen – dé culturele hoofdstad van Vlaanderen – te bieden heeft. Laten we met z’n allen genieten van een museumbezoek, maar laten we dat verantwoord doen.’

District Antwerpen gaat voor een domein-overschrijdende aanpak, die zoveel mogelijk inspeelt op opportuniteiten in de wijk. Door in te zetten op vier pijlers wil district Antwerpen een doorgedreven aanpak op maat van elke wijk. Elke postcode heeft een buurtcoach die fungeert als laagdrempelig aanspreekpunt in de wijk en samenwerkingen met wijkpartners opzet.  Districtsschepen voor wijkwerking Femke Meeusen (Groen): ‘District Antwerpen omvat zes prachtige postcodes, die we als wijken omschrijven, wijken die allemaal een eigen identiteit hebben. Door een hyperlokaal netwerk en buurtcoaches (zie foto) als laagdrempelig aanspreekpunt zetten we sterk in op de specifieke noden en troeven van elke wijk. Tegelijk zorgen we zo voor een nóg grotere nabijheid en betrokkenheid tussen district en bewoners.’

District Antwerpen biedt met het ‘Districtsfonds: beleef je buurt!’ondersteuning aan buurt- en wijkgerichte initiatieven van burgers en verenigingen. Elke postcode van district Antwerpen heeft een buurtcoach. Deze zes buurtcoaches zijn actief aan de slag in hun wijk en slaan vanuit hun rol de brug tussen het district, wijkpartners en burgers. Elke maand zet district Antwerpen een wijktroef in de kijker via haar digitale kanalen. Wijktroeven kunnen plaatsen, verenigingen, mensen of evenementen zijn. Bewoners mogen steeds hun wijktroef bezorgen via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be. Daarnaast wordt #beleefjebuurt ingezet om anderen te inspireren. Burgers met leuke buurtinitiatieven mogen deze altijd delen met de buurtcoaches via wijken.district.antwerpen@antwerpen.be. (EM / Foto Frederik Beyens)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten