• 28/02/2024

Antwerpse Groenplaats wordt nu ook een ‘groene plaats’

ANTWERPEN – In 2024 krijgt de Groenplaats een grondige heraanleg. Er komt een moderne centrale toegang naar de ondergrond, een dubbele rij nieuwe bomen, toekomstbomen op de hoeken, nieuwe zitbanken, een nieuwe grote fietsenparking en een waterbuffer. De aanpalende Eiermarkt en Beddenstraat worden heraangelegd.

Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘De Groenplaats krijgt een nieuwe, eigentijdse klimaatrobuuste en toekomstgerichte inrichting. Zo doet het plein opnieuw zijn naam eer aan en wordt het een echte ontmoetingsplek voor de Antwerpenaar.’ De plannen voor de Groenplaats, de Eiermarkt en de Beddenstraat bepalen de inplanting van de bomen, horecaterrassen, banken, laad- en loszones en doorgangen voor de brandweer. De Eiermarkt en de Beddenstraat worden van gevel tot gevel heraangelegd met grote bomen en zitplaatsen voor passanten en bezoekers.

De Groenplaats krijgt nieuwe bomen: een dubbele bomenrij in een rechthoek geeft het plein een nieuw groenvolume. Centraal behoudt Rubens zijn plaats. Langs de bomenrijen, naar de gevels toe, is er ruimte voor terrassen, passage, en routes voor hulpdiensten en leveringen. De hoeken van het plein krijgen toekomstbomen, zodat ook vanuit de omliggende straten het groen op het plein te zien zal zijn. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de beschermde historische gevels en het Rubensstandbeeld blijven het beeld van de Groenplaats bepalen.

Ondergronds komt er onder meer een waterbuffer met een netwerk van leidingen met slim gestuurde kleppen, sensoren die aangeven wanneer de bomen water nodig hebben, en filterinstallaties om het water te zuiveren in functie van de bomen. Wat verdwijnt zijn de keerlus van de tram, de toegangspaviljoenen tot de parking, de kiosk en de bestaande bomen.

In het midden van het plein komt een centrale toegang naar het vernieuwde premetrostation. Via trappen, roltrap of lift kom je eerst in de ondergrondse toegangshal. Die is vormgegeven als een overzichtelijke, lichte ruimte met korte looplijnen, lange zichtlijnen, transparantie en vloeiende begeleidende wanden. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit, toerisme en middenstand: ‘De heraanleg biedt ons de gelegenheid om mobiliteit uit te breiden, en overzichtelijker, veiliger en comfortabeler te maken voor alle gebruikers. Met de ondergrondse fietsparking van meer dan 500 plaatsen gaan we de verrommeling van het plein tegen.’ De nieuwe fietsparking zal toegankelijk zijn via een nieuwe trap met lichte helling en fietsgoot aan de zijde van de Schoenmarkt. De parkeergarage en de fietsenstalling krijgen aparte toegangen. De in- en uitrit tot de autoparking aan de Nationalestraat blijft en de toegang aan de Eiermarkt verdwijnt.  Momenteel voert een aannemer al een eerste reeks boringen uit op de Groenplaats en omgeving. In totaal zijn er twintig boringen met beperkte hinder. Vanaf juni legt hij een aantal sleuven open, wat ook beperkte hinder met zich zal meebrengen. Geïnteresseerden kunnen de plannen van het voorontwerp bekijken komende zaterdag 21 mei van 10 tot 18 uur op de eerste verdieping van het Grand Bazar shopping Center aan de Groenplaats. De projectleiders van stad Antwerpen, De Lijn, water-link in samenwerking met Aquafin en Indigo Group geven er toelichting. De uitvoering van de heraanleg gaat van start in 2024. (EM / Afbeelding: TV NP Bridging, Wirtz International nv, Ney & Partners, Atelier Veldwerk, Arcadis ism BMD 3D )

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten