• 13/06/2024

Antwerpse cabaretclub moet twee weekends dicht, Out Media Award voor Bart Abeel

ANTWERPEN – Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) besliste om Cabaret Marseille op de Turnhoutsebaan in Borgerhout te sluiten wegens verschillende vormen van overlast. De zaak blijft gedurende twee weekends dicht, telkens van vrijdag- tot en met zondagnacht, en dit vanaf vrijdag 24 februari tot en met zondag 5 maart.

De politie ontving tussen 28 augustus 2021 en 11 december 2022 in totaal 22 meldingen van buurtbewoners met betrekking tot overlast in de nachtclub.  De politie stelde tijdens verschillende controles regelmatig geluidsoverlast vast en merkte op meerdere tijdstippen op dat er lachgas werd gebruikt tijdens de openingsuren. Johan Verwant, woordvoerder van Bart De Wever: ‘Uit de herhaaldelijke meldingen en de vaststellingen van de politie blijkt dat de inrichting op de Turnhoutsebaan de openbare veiligheid en rust verstoort. Dit heeft een negatieve invloed op de buurt. Bovendien ligt de drank- en eetgelegenheid op een drukke winkelas in de onmiddellijke omgeving van openbaar vervoer, waar ook veel gezinnen met kinderen wonen en heel wat scholen gevestigd zijn. Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid in het gedrang komt op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om de inrichting tijdelijk te sluiten voor een termijn van twee weekends.’

Bovendien beveelt de burgemeester bijkomende maatregelen met betrekking tot de uitbating van de inrichting om de openbare rust te garanderen. Zo moet de uitbaatster de ramen en deuren sluiten wanneer er luide muziek wordt gespeeld en moet de veiligheid en orde binnen en aan de toegang verzekerd worden door een vergunde bewakingsfirma. Verder moet het vertrek van de klanten op een gefaseerde wijze georganiseerd worden, en dit minstens een halfuur voor sluitingstijd. De uitbaatster moet ook bewakingscamera’s plaatsen die de hele ruimte bestrijken en de beelden daarvan moeten bovendien meteen na verzoek aan de politie worden voorgelegd, alsook telkens de uitbaatster misdrijven of overlastfeiten vaststelt tijdens de uitbating van de inrichting. Als bij toekomstige controles zou blijken dat deze maatregelen niet worden nageleefd, mag de politie de zaak onmiddellijk ontruimen en sluiten. Begin december geraakte een bezoeker nog zwaar gewond na een vechtpartij met een staaf.

Vijftien jaar lang bracht Bart Abeel (rechts op de foto), als voorzitter van Antwerp Pride, de Belgische LGBTQ+-gemeenschap op een  positieve manier in de nationale en internationale media. Om die reden wint hij de OUT Media Award en mag hij zich de meest LGBTQ+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van België noemen. Abeel volgt andere bekende LGBTQ+-ers zoals Charles Michel (MR), K3, Bo Van Spilbeeck, Petra De Sutter (Groen) en ex-wielrenner Justin Laevens op. Abeel kreeg de prijs overhandigd door OUTtv-ambassadrice Jens Geerts (links op de foto).

Abeel: ‘Dit had ik echt niet verwacht. De lijst van genomineerden was zeer indrukwekkend maar dit is een enorm compliment voor de Antwerp Pride.’ Abeel nam het op tegen Alexander De Croo (Open Vld), YouTuber Jonatan Medart, de Belgian Cats, spoken word artiest Michiko Lii en Blind Getrouwd-koppel Brecht De Geyter-Dziubi Steenbergen. Ondanks Abeel het voorzitterschap van Antwerp Pride eind oktober naliet aan Geert van Praet blijft hij nog nauw betrokken bij de organisatie. ‘Door een stap opzij te zetten kan ik weer tijd vrijmaken voor vrienden en mezelf toeleggen op kleinere LGBTQ+-projecten zoals ‘Beyond Classic’, een evenement binnen het kader van Darklands Antwerp, één van ‘s werelds grootste fetisjfestivals. Tijdens ‘Beyond Classic’ treden professionele en internationale klassiek geschoolde muzikanten op in fetisjoutfits.’ Geerts: ‘2022 was een erg bewogen jaar voor LGBTQ+-personen. Denk aan de discussie rond het WK voetbal in Qatar, maar ook de aanslagen op LGBTQ+-individuen in de Verenigde Staten, Noorwegen en Slowakije. Haatcampagnes blijven zich voordoen in landen als Hongarije, Rusland en Polen. En dat laat ook haar sporen na in een gepolariseerd België waarin vooral de Vlaamse kiezer steeds meer ‘anti-woke’ en rechtser wordt.’ (EM / Foto OUT Media Press)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten