• 23/06/2024

Antwerpse beiaard wordt noodgedwongen stilgelegd, bevrijdingsfeesten in Merksem

ANTWERPEN – Tijdens de restauratiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren was de beiaard ingepakt en niet bespeelbaar. Na meer dan twee jaar stilte klonk er sinds juli terug beiaardmuziek in de binnenstad. Door onvoorziene noodzakelijke restauratiewerken aan de klokkenstoel zal hij nu echter opnieuw enkele maanden moeten stilgelegd worden.

In januari 2019 gingen de restauratiewerken aan de Antwerpse kathedraaltoren van start. In een eerste fase werd het bovenste deel, vanaf de wijzerplaten, aangepakt. Momenteel werkt de aannemer aan het onderste gedeelte van de toren. Bij de aanvang van de werken werd de beiaard ingepakt ter bescherming. Begin juli van dit jaar is die bescherming verwijderd en konden de beiaardiers opnieuw muziek maken, tijdens de zomerse avondconcerten en de middagbespelingen op maandagen, woensdagen en vrijdagen. Eén van de beiaardiers merkte op dat één van de klokken dof klonk. Na onderzoek blijkt dat de klokkenstoel, de houten constructie waaraan de klokken zijn opgehangen, plaatselijk iets verzakt is. Het hout op die plek is in slechte staat en moet vervangen worden. Hierdoor zal de beiaard jammer genoeg opnieuw een tijdlang niet bespeelbaar zijn. Dat betekent dat er de komende tijd dus ook geen middagbespelingen zullen zijn.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor patrimonium: ‘Om de beiaard op z’n mooist te kunnen laten klinken zal de klokkenstoel moeten hersteld worden. We koesteren ons patrimonium en hopen dat de kathedraal weldra weer klinkt als nooit tevoren.’ De extra herstellingswerken aan de klokkenstoel starten in de loop van deze week. Om die veilig te laten verlopen, zullen de stellingen aan de zijde van de Handschoenmarkt terug wat verhoogd worden. Indien alles loopt zoals gepland, is de beiaard opnieuw bespeelbaar wanneer de restauratiewerken aan de toren eindigen begin december.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘We hebben in de zomer volop genoten van de beiaardmuziek die weerklonk op de pleintjes en de straten van de stad. Maar tijdens de concerten merkten de beiaardiers van de OLV-kathedraal een technisch euvel met een van de klokken op. Gelukkig kan de herstelling gebeuren terwijl de stelling, de lift en de volledige werfinrichting nog tegen de kathedraaltoren staan. Zo maken we de klokken speelklaar voor de zomers die volgen, en knopen we aan met de mooie traditie van de beiaardkunst.’

Begin oktober 1944 – een maand later dan Antwerpen – werd Merksem bevrijd. Op zaterdag 1 oktober viert het district die 78 jaar vrede na WOII met huldigingsplechtigheden en een feest in het Bouckenborghpark.

Het programma: Huldigingsplechtigheden: 10.30 uur bijeenkomst aan het bevrijdingsmoment op het Burgemeester Jozef Nolfplein, 10.45 uur plechtigheid met kransneerlegging, 11.10 uur optocht naar de begraafplaats in de Van Heybeeckstraat, 11.30 uur huldigingsplechtigheid aan het heldenmomument, met toespraken van Dominique Kums (N-V, districtsschepen voor Protocol en Feestelijkheden en Marc Van Boxelaer, voorzitter van NVVS Antwerpen. In de feesttent: 14 uur DJ Danny Van Tichelen van Radio Minerva en Lia Linda met Gery’s Big Band, 20 uur Lou Roman Band met Gene Thomas (zie foto) en Patrick Onzia, 23 uur vuurspektakel met acrodansers door Moving Fire Arts, aansluitend DJ Danny Van Tichelen. Alles is gratis toegankelijk. (EM / Foto District Merksem)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten