• 23/06/2024

Antwerpse bedrijven sponsoren werknemers die deze maand naar het werk fietsen

ANTWERPEN – Niet iedereen kan het zich veroorloven om zich te verplaatsen, want zich verplaatsen kost geld. Om mensen in vervoersarmoede te helpen fietst de Fietsersbond met de benefietactie Bike for Life samen met 48 werkgevers en hun 3 500 werknemers naar het werk tijdens de maand oktober. Door hun werknemers te sponsoren als ze met de fiets naar het werk komen brengen de werkgevers geld bij elkaar. Met de opbrengst worden via de lokale afdelingen van de Fietsersbond fietsen, deelfietsen en fietsonderhoud aangeboden voor wie in kansarmoede leeft. Weerman Bram Verbruggen en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp (zie foto) van het Netwerk tegen Armoede gaven de aftrap van Bike for Life.

Acht procent van de Vlamingen heeft geen enkele toegang tot een vervoermiddel, zo blijkt uit het recentste Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (2020). Vlamingen met een laag opleidingsniveau of inkomen verplaatsen zich minder en minder ver dan hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen. De Vlaming heeft gemiddeld 2,8 fietsen in huis. Daartegenover staat dat maar liefst 392 000 Vlaamse huishoudens geen fiets in huis hebben (Bron: de Gemeente- en Stadsmonitor, Agentschap Binnenlands Bestuur 2020).

De behoefte en vraag naar fietsen, in het bijzonder e-bikes, bakfietsen en speciale fietsen, is sterk aanwezig bij mensen in armoede, zeggen experts en ervaringsdeskundigen. De kostprijs van een (elektrische) fiets of bakfiets is evenwel een te hoge drempel. Ook fietsonderhoud kan een financiële drempel zijn. Van Geldorp: ‘Een fiets hebben is één ding, hem kunnen onderhouden is nog iets anders. Veel kwetsbare mensen hebben er niet de middelen voor. Vaak zijn ze niet gewoon om te fietsen of hebben het nog nooit gedaan in hun leven. Leren fietsen op latere leeftijd is niet evident, zeker niet in een drukke stad.’

Tijdens de benefietactie ‘Bike for Life’, die loopt van vandaag tot en met maandag 31 oktober sponsoren werkgevers hun personeel dat naar het werk fietst met een bedrag per fietsrit. Met het bij elkaar gefietste budget kan het project ‘Een fiets voor iedereen’ fietsen en oplossingen aanbieden op maat van mensen in vervoersarmoede. Lokale afdelingen van de Fietsersbond kunnen met de middelen aan de slag om in te spelen op de plaatselijke nood aan fietsen en deze betaalbaar maken voor kwetsbare mensen.

Wies Callens: ‘De fiets is hét wapen bij uitstek tegen vervoersarmoede. Diverse soorten fietsen zijn makkelijk in gebruik, betaalbaarder en bieden onafhankelijkheid. Voor de Fietsersbond zijn investeringen in deelfietsen (in het kader van vervoer op maat), meer en betere fietsinfrastructuur en veilige en bewaakte stallingen belangrijke hefbomen om vervoersarmoede aan te pakken. De Vlaamse overheid investeert middelen voor de fiets, maar op concrete realisaties op het terrein is het nog wachten. Ook de koppeling met het openbaar vervoer moet beter en met meer aandacht voor mensen met vervoersarmoede.’

3 500 werknemers van deze Antwerpse werkgevers fietsen gedurende de hele maand oktober naar het werk voor ‘Een fiets voor iedereen’: Lidl Belgium & Luxembourg, Fietsersbond, Pfizer Manufacturing Belgium nv Puurs , GO! Atheneum Hoboken, BNP Paribas Leasing Solutions, VVSG, Samenwerkingsverband Neteland,  A. Schuman Plastics bv Bornem,  Veneco Kasterlee, Lokaal bestuur Arendonk, Brouwerij der Trappisten Westmalle en Avansa Regio Antwerpen. Werkgevers kunnen nog de hele maand lang aansluiten. (EM/ Foto Fietsersbond)

.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten