• 15/07/2024

Antwerpse atleten leggen beslag op ereplaatsen tijdens Gala van het Sportjaar

ZAVENTEM – In de Skyhall van de luchthaven van Zaventem werden vanavond de sporttrofeeën van het jaar uitgereikt. Daarbij gingen de Antwerpse atleten vooral aan de haal met ereplaatsen. We zullen Lotte Kopecky maar als één van ons blijven beschouwen en vergeven haar haar verhuis naar het verre West-Vlaanderen. Zij werd sportvrouw van het jaar en kreeg 961 punten achter haar naam. 158 keer stond zij als eerste op een  stemformulier. Loena Hendrickx werd derde met 348 punten en vier eerste plaatsen. Bij de mannen was de suprematie van Remco Evenepoel even groot. Hij won met 714 punten en werd 76 keer als eerste geplaatst.

De andere trofeeën en de plaatsen van de Antwerpenaars of zij die een link hebben met onze provincie: Belofte van het jaar: Alec Segaert voor Arthur Vermeeren en Alexander Blockx. Ploeg van het jaar: Belgian Cats voor Antwerp FC en Red Lions. Coach van het jaar: Rachid Meziane met Mark Van Bommel als derde. Paralympiër van het jaar: Maxime Carabin.

Kopecky: ‘Ik schat deze trofee hoog in omdat het over meer gaat dan alleen maar de wielerwereld. Het gaat over alle sporten. Dus ik ben wel trots om hem mee naar huis te mogen nemen. Voor mij blijft die week in Glasgow de voornaamste van dit jaar. Daar kan de week Tour niet tegenop. Dus, neen, deze (gele) outfit is geen verwijzing naar de Ronde van Frankrijk. Vinden jullie het niet mooi misschien?’

‘Ik vond het een mooi pakje. Het komt van Amoda, een modehuis op de Prins Boudewijnlaan in Edegem. Het is niet mijn job om verschillende sporten te vergelijken, dat is de taak van de journalisten. Ik ga me niet uitspreken over prestaties van andere atleten. Ik ben wel geïnteresseerd in veel sporten zoals atletiek en tennis. Op de Spelen in Parijs blijf ik actief tot de laatste dag (op het omnium, EM) dus gaan kijken naar andere sporten zal er niet bijzijn.’

‘Ik ben de eerste wielrenster die deze trofee wint maar veel maakt dat voor mij niet uit. Ik ben natuurlijk wel fier om als wielrenster de trofee mee naar huis te mogen nemen. Laat dit een extra motivatie zijn voor alle talent dat nog op komst is. Ik doe mijn best om het wielrennen naar een hoger niveau te tillen. Ik heb wel de indruk dat mijn prestaties iets teweeg brengen.’

‘Het klopt dat het vrouwenwielrennen een enorme stap heeft gezet. Wanneer je het vergelijkt met vijf jaar geleden dan moet je vaststellen dat het een volledig andere wereld is geworden waarvan de opkomende meisjes alleen maar de vruchten kunnen plukken. Ik hoop gewoon het voorbeeld te kunnen blijven voor de jongeren. Ik hoop met mijn prestaties de jeugd te kunnen inspireren en denk dat ik daar vrij goed mee bezig ben.’

‘Ik sta nog maar net aan de top. Ik hoop dat ik het nog heel lang kan volhouden. Elk seizoen zal anders zijn, elke voorbereiding is anders.  Aan de top geraken is vaak makkelijker dan er te blijven. Ik heb heel veel zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen en dat is voor mij het belangrijkste. Hopelijk kan ik mijn voorbereiding op een goede manier verder afwerken en dan zullen we wel zien. In topconditie aan de start staan is wel belangrijk maar is het niet altijd een garantie voor succes.’

Of ze het niet beu werd om van de ene naar de andere huldiging te worden gesleept? ‘Op zich vind ik dat het nog best meeviel. Het is veel geweest maar niet teveel. Ik denk dat de balans goed zat. Over mijn programma kan ik nog niet meer vertellen. Ik ben nog steeds van niks zeker. De beslissingen zullen vrij laat genomen worden. Het zal sowieso gebeuren na het voorjaar dus daar ben ik nog niet mee bezig.’

Kopecky heeft onlangs een afdaling gedaan op de skilatten tegen 120 kilometer per uur.  ‘Klopt. Ik kan best goed skien dus het was een berekend risico. Het was vroeg in de ochtend, er was bijna geen volk en de piste was net vlak gestreken. Dat nam wel een heel groot deel van de risico’s weg.’

‘Morgen vertrek ik naar Spanje. Mijn eerste dagen verlopen nog vrij rustig met heel wat mediaverplichtingen. Daarna hoop ik de focus op de trainingen te kunnen leggen. Als ik erover mag beslissen wil ik een eerste keer pieken begin april. Heel het voorjaar is belangrijk. Daar wil ik mijn eerste goede periode hebben om dan met een goed gevoel verder naar de Spelen te kunnen toewerken.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten