• 27/05/2024

Antwerpse academies palmden Borgerhout in met parade en optredens

BORGERHOUT – Vandaag bruist heel Borgerhout van de creativiteit en de magie. Alle stedelijke academies en Ma’GO! vierden er samen De Dag van de Academies. Dat is een jaarlijks evenement waarop men in heel Vlaanderen de bruisende werking van het deeltijds kunstonderwijs in de kijker zet. Maar liefst twaalf locaties in Borgerhout werden omgetoverd tot kunsttempel.

Het startschot werd vanochtend gegeven met een magistrale parade van beeldende kunst. Een bonte stoet van 500 leerlingen trok door de straten van Borgerhout. Allemaal hadden ze een grote speelkaart bij, die ze zelf gemaakt hadden. Hun eindpunt was de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk op het Laar. In de kerk bouwden ze samen aan een gigantisch kaartenhuis.

Geertje Bruyninckx, artistiek directeur van Academie Berchem: ‘De speelkaarten zijn een verwijzing naar het thema ‘magie’ van De Dag van de Academies. Speelkaarten worden al honderden jaren gebruikt om te spelen, de toekomst te voorspellen, te goochelen, kaartenhuizen te bouwen,… Er gaat echt een magische wereld achter schuil. Voor deze activiteit maakten leerlingen van alle academies een eigen kunstwerk op een speelkaart. Vandaag komen al deze kunstwerken samen en vormen ze één groot collectief kunstwerk. Samen bouwen met mensen van verschillende leeftijden en achtergronden, hoe magisch is dat.’ De leerkrachten en leerlingen in de kerk waren druk in de weer met de speelkaarten. De kaarten werden heel secuur in elkaar geschoven. Het resultaat is een indrukwekkende compositie van verschillende torens. Joan Van de Vyver, leerling in Academie Berchem, liep mee in de parade. ‘Ik ben naar de kerk gewandeld met mijn kaart, het was niet ver. In de kerk bouwden we samen een supergroot kaartenhuis. Het was bijna omgevallen, maar gelukkig viel het toch niet.’

De Roma barstte uit haar voegen met onder meer een 200-koppig kinderkoor. Samen zongen ze uit volle borst feestelijke liedjes. De liedjes uit het album ‘Lekker Wonen’ ontstonden uit gedichten van Bette Westera. Romek Maniewski, directeur van Academie Borgerhout: ‘Het zijn liedjes gemaakt door kinderen voor kinderen en ze gaan allemaal over het belang van een warme en veilige thuis. Kinderen kregen vragen zoals ‘omschrijf je slaapkamer’ en op basis van hun antwoorden werden de liedjesteksten geschreven.’ Naast kinderstemmen kon je in De Roma ook andere grote ensembles met blazers, strijkers, gitaren en percussionisten bewonderen.

In La Maria ging het er iets intiemer aan toe. De leerlingen woord gaven er optredens cabaret, comedy en kleinkunst. De teksten waren persoonlijk, want meestal schreven de leerlingen deze helemaal zelf. Het was de ideale plek om eens goed te lachen of te luisteren naar nieuwe kleinkunstparels.

In ’t Werkhuys werd er gedanst en bezoekers konden ook meedansen tijdens één van de workshops. De workshops richtten zich op kinderen van vijf tot twaalf jaar. Een bekende tovenaar zei ooit ‘dansen is vliegen laag boven de grond’, en wat is er magischer dan vliegen?

De academies bieden deeltijds kunstonderwijs aan voor kinderen vanaf zes jaar en volwassenen. Je kan er een opleiding muziek, woord, dans of beeld volgen. Geïnteresseerd in een kunstopleiding? Je kan hiervoor terecht in één van de zes stedelijke academies of één van hun vele vestigingen. Inschrijvingen lopen van juni tot en met eind september, maar kom gerust eens een kijkje nemen, de deuren staan altijd voor je open. Meer info hier

Sylvie MICHELE

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten