• 27/05/2024

Antwerps Boekenbeurs gaat zondag van start maar ziet er ‘iets’ anders uit

ANTWERPEN – Zondag zal in Antwerp Expo de 84ste Boekenbeurs van start gaan. Het wordt een unieke editie zonder de meer dan 120 000 bezoekers die men gewoonlijk mag verwelkomen. Uitgevers, auteurs en boekhandels in Vlaanderen zetten gezamenlijk de schouders onder dit project om boeken, lezen en leesbevordering onder de aandacht te brengen van het publiek en zoals gebruikelijk de aftrap te geven voor een eindejaarperiode waarin het boek overal aanwezig is.

Wanneer de bezoekers niet naar de Boekenbeurs kunnen komen, komt de Boekenbeurs naar de bezoekers. Meer dan 300 auteurs zullen hun boeken voorstellen in een Boekenmarathon die iedereen live of uitgesteld kan bekijken via VRT NU: een lange stream van interviews passeert de revue.

Het programma is even divers als er in een traditionele Boekenbeurs op de beursvloer te vinden valt. Er is ruimte voor alle genres, voor alle type lezers, voor alle leeftijden en interesses. Gevestigde namen worden gevolgd door debutanten. Wetenschappers en dichters staan na elkaar geprogrammeerd. Vlaamse jeugdauteurs vertellen live en een kwartier later belt een internationale ster in vanuit de Verenigde Staten. Literatuur, vrije tijd, geschiedenis en strips vinden alle een plaatsje.

Tom de Cock staat in voor alle interviews, van zondag 1 tot en met dinsdag 11 november tussen 12 en 20 uur en op zondag 1 en 8 november van 13 tot 21 uur.

Vé Bobelyn: ‘ Ik had nooit gedacht dat ik als woordvoerder van de Boekenbeurs ooit zou moeten aankondigen dat we een editie overslaan. De hele boekensector leeft hard naar die periode toe en als je erover nadenkt blijft die Beurs toch uniek: nergens anders ter wereld staan zoveel auteurs rechtstreeks in contact met hun lezers. Daarom ben ik zo blij met dit alternatief en met de manier waarop ze tot stand kwam. Dit is echt het resultaat van teamwork, van solidariteit in bizarre tijden, over de grenzen van uitgeverijen en boekengenres heen. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: mensen goesting doen krijgen om een boek vast te nemen. Een boek waar ze iets aan hebben, waar ze iets uit kunnen leren of waardoor ze heerlijk kunnen ontsnappen aan de realiteit. Via deze digitale aanpak kunnen de mensen toch een beetje de Boekenbeurs beleven, in de hoop volgend jaar weer een échte beurs te kunnen organiseren. Tom de Cock was onmiddellijk enthousiast en we zijn blij en dankbaar dat hij dit samen met ons uitgewerkt heeft.’

Alle interviews zijn te beluisteren op www.vrt.nu/boekenmarathon. Tom De Cock: ‘Ik ben waanzinnig trots op de lijst die we hebben kunnen samenstellen met Boek.be en de uitgevers. Het is aftellen naar elk van die 300 ontmoetingen. Ik hoop samen met de kijker van de ene verbazing in de andere te vallen en héél veel leesinspiratie op te doen. Net zoals bij de echte Boekenbeurs.’

Je mag alvast gesprekken verwachten met Stefan Brys, Marc de Bel, Sigrid Nunez, winnaar van de Fintro-prijs Spannende Boek Yves Peirsman, Nicole Krauss, Yotam Ottolenghi, debutant Joost Oomen, Sarah De Vlam over een stukje vergeten geschiedenis, Andy Griffiths vanuit het verre Australië, Santa Montefiori en zelfs Geronimo Stilton komt langs.

Op www.boekenbeurs.be  staat het hele programma. Je zal merken dat in deze periode het Vlaamse boekenvak zich van zijn meest creatieve kant laat zien met bijzondere initiatieven om voluit de kaart te trekken van het boek en te bewijzen dat ook in deze tijden het boek meer dan ooit leeft. De site vormt het portaal tot de stream en de opgenomen interviews zodat een uniek archief groeit van tijdsdocumenten voor nu en voor de toekomst. (EM / Foto Pinterest )

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten