• 27/02/2024

Antwerpenaars verdelen 1,4 miljoen euro tijdens burgerbegrotingsfestival

ANTWERPEN – Voor de achtste keer beslisten burgers in district Antwerpen zelf over de verdeling van tien procent van de volledige begroting of 1,4 miljoen euro. Gisteren werd tijdens het Burgerbegrotingfestival beslist welke projecten effectief geld krijgen in 2022. Ook dit jaar werden er vooraf 10 550 online stemmen uitgebracht via de website en online momenten, die meetelden voor de helft van het totaal.

Dit jaar zijn er vier thema’s met voldoende budget om alle ingediende projecten uit te voeren (fietsvriendelijke straten, ontharden, tuinstraten en experimenteel groen, en meer bomen). Deze 30 projecten worden gerealiseerd in 2022. Voor de andere acht thema’s kozen gisteren zo’n 276 deelnemers uit meer dan 100 projecten welke ingediende projecten uitgevoerd worden in 2022. Elke groep moest per thema zijn vijf favoriete projecten opgeven. Van de 135 projecten die werden ingediend gaan er 89 in 2022 in uitvoering.

Drie thema’s zijn ‘ontmoeting in de buurt’,  ‘klimaat en milieuprojecten’, ‘buurtconcerten en –feesten’. Een overzicht van de andere thema’s en een kleine greep uit de gekozen projecten die in 2022 uitgevoerd worden: *Groen in straten en op pleinen: lage begroeiing in Hof van Leysen, Lekkeroever bloeit! 2 000 vierkante meter schaduwtuin en buitenklas, groen in de Dambruggestraat, Provinciestraat, van streetcanyon naar groene vallei, oneindig leven voor de kerselaars van den Dam,  eindelijk groen op het Belgicaplein.

*Verkeersremmende maatregelen: zebrapad Oranjestraat-Viséstraat-parking, Herderinstraat, verkeersdrempel Kerkstraat-Wetstraat-Huybrechtsstraat.

*Aantrekkelijkere pleinen: De Coninckplein, een groen en gezellig station Antwerpen Dam, Playsculpture op het Stroomplein, tribune aan skateplein Park Spoor Noord.

*Kindvriendelijke straten: veilig naar school – Belpaire Haantjeslei,  Zomerstraat Lange Beeldekensstraat, speelaanleidingen op de Brialmontlei, woonerf Demerstraat.

*Cultuur op straten en pleinen: Zomer aan de Stroom, Unik Artistik, Karma Business – circulair monument!, LOL (Linkeroever Literair), Damblues·, concrete junglebeast.

*Fietsvriendelijke straten: extra fietsenstalling Kerkstraat, publieke fietspomp aan de Nova en op Willibrordusplein.

*Ontharden:  Boudewijnstraat, groen plein voor Uilenspiegel op Luchtbal, groene entree voor Groen Kwartier via Van Luppenstraat, ontharden voetpadverbredingen Constitutiestraat.

* Tuinstraten en experimenteel groen: De Darsen op Luchtbal, Tiny forrest – een minibos voor Antwerpen Noord.

*Meer bomen: het Jan Lighthartwonderwoudje; bomen in de Korte Van Peltstraat, bomen voor Steenberg, groot grasveld wordt groot bomenrijk Braempark, klimbomen in Park Spoor Noord, maak de Doornelei terug groen, schaduwbomen Park Spoor Noord, groene ontmoetingsrijke hoek Cobdenstraat-Zénobe Grammestraat. (EM / Foto Burgerbegroting).

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten