• 17/06/2024

Antwerpenaar Michael Geerts ‘zwaar ontgoocheld’ na nederlaag tegen Thiem

MERKSEM – Hij had veel meer van verwacht van zijn eerste wedstrijd op de European Open: Michael Geerts (27, zie foto), die de avondsessie mocht openen tegen de Oostenrijker Dominic Thiem. Antwerpser dan Geerts krijg je ze niet op dit tornooi: geboren in Deurne, wonend op het Zuid, product van de tennisschool in Wilrijk en aangesloten bij TC Ter Linden in Edegem.

De opdracht was niet eenvoudig. Dominic Thiem was ooit nummer drie op de wereldranglijst maar zakte dan ver weg door een zware polsblessure. Dat was al in juni van vorig jaar. Negen maanden diende hij inactief te blijven maar nu staat hij er terug. Dat maakte hij vandaag wel duidelijk. Sinds zijn  comeback ging hij er slechts één keer uit in de eerste ronde van een ATP-tornooi.

Thiem is uiteraard niet de eerste de beste. In 2020 won hij de US Open en hij speelde ooit nog finale op de Australian Open en op Roland Garros. De Oostenrijker leverde al meteen zijn visitekaartje af en brak direct door de service van Geerts. Die speelde in set één meer dan behoorlijk maar langzaam maar zeker werd duidelijk dat puntenwinst op de service van Thiem zo goed als onmogelijk zou worden. Toch hield de thuisspeler gelijke tred tot 4-4 maar toen snelde zijn tegenstander naar 6-4 winst in 41 minuten.

De tweede set was een maat voor niets. Een droge 6-0 stond na 28 minuten op het scorebord. Bij Geerts lukte niks meer en zijn lichaamstaal sprak boekdelen. Bijzonder jammer maar niet onlogisch uiteraard. Zelfs nu staat Thiem 156 plaatsen hoger gerangschikt op de wereldranglijst: ATP 132 tegen ATP 268. De ontgoocheling droop dan ook van het gelaat van Geerts na afloop van de partij.

‘Ik ben enorm teleurgesteld. Ik vind het bijzonder jammer dat ik in de tweede set niets meer te bieden had. Elke belangrijke bal ging toen naar mijn tegenstander. Ik had wel degelijk de indruk dat er meer inzat. Ik geloofde best in mezelf. In de eerste set ging het een stuk beter. Ik kon mee in de rally’s dus daar lagen kansen. Dat heb ik in eerste instantie te danken aan de ervaring die ik opdeed in de Daviscup en op de US Open. In feite mag ik niet ontevreden zijn over wat ik liet zien in de openingsset maar wat erna volgde had ik helemaal niet verwacht. Het jammere is dat ik de laatste tijd iets teveel sets heel nipt verlies.’

‘Nu, uiteraard moet ik toegeven dat Thiem bijzonder goed heeft gespeeld in de tweede set maar het verschil was niet zo groot als de cijfers doen uitschijnen. Anderzijds maakte hij enkele mooie punten. Tot overmaat van ramp beging ik dan nog een aantal voetfouten. Ik zat echt niet meer in de match. Laat me vooral onthouden wat ik in de eerste set presteerde. Dat geeft me energie om in de toekomst nog beter te doen. In de eerste set had er zelfs winst ingezeten maar daar koop je niets mee. Ik probeerde nadien nog agressief te spelen maar niets lukte. Het was wel leuk om eens voor eigen volk te mogen spelen.’

‘Ik moet nog even uitzoeken waar ik volgende week aan de slag ga. In ieder geval trek ik nadien naar Canada voor twee Challengertornooien. Daarna bekijk ik hoeveel punten ik nog nodig heb om deel te mogen nemen aan de kwalificaties voor de Australian Open. Eigenlijk mag je dus wel zeggen dat rust er niet meteen inzit. Elk jaar vertoef ik minstens 35 weken in het buitenland. Dat is nu één keer de tol die je moet betalen als je tennisprof wil zijn.’

Hubert Hurkacz (ATP 11) heeft niet zonder de nodige moeite de Brit Jack Draper opzij gezet. Dat ging niet zonder slag of stoot want Jack Draper (ATP-48) heeft zijn huid duur verkocht. In een erg gelijkopgaande eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen: 7-6 (7/5). In de tweede set startte Hurkacz het best, maar Draper ging erop en erover: 3-4. Beide spelers behielden hun opslagspelletjes, dus ook nu moest een tiebreak de beslissing brengen. Draper schoot daarin het best uit de startblokken (1-5). Het eerste reekshoofd bleef ijzig kalm en kwam terug tot 4-5, maar mikte dan in het net. De tweede setbal was de goede voor Draper: 6-7 (5/7). In de beslissende set duwde Hurkacz meteen door tot 3-0. Draper herstelde deze achterstand niet meer: 6-1 was de eindstand.

Sander Gillé (ATP D-58) en Joran Vliegen (ATP D-77) hebben net niet gestunt tegen tweede reekshoofden Matwe Middelkoop (ATP D-25) en Rohan Bopanna (ATP D-20). De Belgen namen een vliegende start en klommen op een 3-0 voorsprong. Ze trokken die lijn door en haalden de eerste set binnen met 6-3. In de tweede set nam het Belgische duo opnieuw het voortouw (4-1), maar Bopanna en Middelkoop knokte terug en het werd 6-7 (5/7). In de matchtiebreak begon Bopanna heel sterk en het werd al snel 0-6. Gillé en Vliegen konden nog wel milderen, maar tevergeefs: 4-10.

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: Center Court: 12.30 uur Khachanov-Korda, niet voor 14 uur Thiem-Cerundolo, niet voor 17.30 uur Goffin-Schwartzman, Guinard-Auger-Aliassime, Griekspoor/Van de Zandschulp-Malisse/Schwartzman. Court 1: drie dubbelwedstrijden vanaf 14 uur.

Edwin MARIËN

Foto Belga

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten