• 11/12/2023

Antwerpenaar gie Knaeps keert terug naar  Mol met expo over ’s werelds grootste artiesten

MOL – Vanmiddag opende de foto-expo ’40 JAAR rockfotografie’ door fotograaf  gie Knaeps, geboren in Mol maar 35 jaar geleden uitgeweken naar Antwerpen Linkeroever.Vele grote artiesten verschenen voor zijn lens. De opening vond plaats in Zaal ’t Getouw in Mol. Joost Zweegers van Novastar zorgde voor de muzikale omkadering. De expo is een samenwerking tussen Cultuurcentrum Mol en Vermeylenfonds Mol.

gie Knaeps werd in Mol geboren in 1953. Toen hij zestien jaar was, liftte hij al naar concerten en festivals in België en Nederland. Als huisfotograaf van Humo fotografeerde hij artiesten uit binnen- en buitenland op alle bekende festivals.  gie Knaeps was erbij in de hoogdagen van Lou Reed en David Bowie in de jaren ’70, was getuige van het iconische concert van Nirvana op Pukkelpop en bleef in de front stage bij Muse, PJ Harvey, Amy Winehouse en de Rolling Stones.

 Knaeps: ‘Op mijn twaalfde wist ik dat ik fotograaf ging worden. Vraag me niet waarom maar ik voelde dat zo aan. Op mijn veertiende koos ik voor  de vakschool in Antwerpen en zo is het stilaan verder gegaan.’ Uiteindelijk kwam hij bij Humo terecht, waar Guy Mortier de leiding had. Mortier was en is een Mollenaar. ‘Nochtans had dat er niks mee te maken. Er is niet echt een band.  Indertijd ging ik al regelmatig naar concerten. Ik liftte bijvoorbeeld veel naar Nederland. Wanneer ik tien keer foto’s stuurde naar Humo kreeg ik ze negen keer terug. Ze moesten ze niet. Maar de tiende maal was het wel raak. Ik was toen naar Randy Newman gaan kijken in Amsterdam. Men stuurde mij een briefje: ‘die foto’s willen we wel kopen.’ Zo is de bal aan het rollen gegaan. Dat was in 1972.’

 ‘Het zou me te ver leiden om alles te vertellen over hoe ik er ben ingerold maar kan je verzekeren dat dit met veel strubbelingen gebeurde. De meeste van de 200 foto’s die je hier ziet hangen heb ik gemaakt voor Humo. Maar ik deed wat ik wilde. Ik ging op eigen initiatief naar concerten en stuurde die foto’s dan in. Het waren zeker niet allemaal rechtstreekse opdrachten wat maakte dat ik bijna altijd naar optredens ging die ik zelf graag wou meemaken. Ik heb zo gewerkt tot in 2011.’

Wat me bleef integreren: waarom wordt gie met een kleine ‘g’ geschreven? ‘Ik heet Guy en op mijn paspoort staat Guido. Begin jaren ’70 was er veel te doen over moderne spelling. Toen ben ik begonnen met mijn naam te wijzigen in ‘gie’. ‘Ik ben nog heel actief maar niet meer met het nemen van foto’s buiten een reeks van Billie Elish. Dat was een cadeau voor mijn 70ste verjaardag van mijn nichtje Jennifer. Toen ze hoorde dat ik in een radio-interview Billie Elish vermeldde als de artiest die ik nog graag had gefotografeerd is ze onmiddellijk in actie geschoten. Na vele e-mailberichten is het haar gelukt om met Billies entourage een shoot te regelen op Pukkelpop. Enkele minuten voor haar concert kreeg ik haar voor mijn lens en gaf ze mij de ene leuke en spontane pose na de andere. Ik was behoorlijk nerveus want tenslotte was het dertien jaar geleden dat ik nog professioneel gefotografeerd had. Na 40 seconden was het voorbij en had ik veertien keer kunnen afdrukken. Later bleek dat het management geen akkoord gaf om de geposeerde foto’s te publiceren. Ze gaven me enkel toestemming om foto’s van het live optreden te maken. Jammer, maar het blijft een mooie herinnering aan een geslaagde ‘fin-de-carrière’-shoot.’   

 Mol sluit gie Knaeps duidelijk in de armen maar toch woont hij er al een hele tijd niet meer. ’35 jaar geleden wist ik dat het een absolute noodzaak was om naar Antwerpen te verhuizen. De concerten vinden altijd plaats in Antwerpen, Brussel of in Gent. Wanneer je  vanuit Mol moet vertrekken is dat echt niet te doen. Het duurt al een halfuur voor je op de autostrade zit. Ik had toen al door dat dit onbegonnen werk was. Dan zou ik me letterlijk dood hebben gereden.’ De foto-expo kan je bekijken tot en met zondag 19 november in Exporuimte ’t Getouw, Molenhoekstraat 2, op dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 20 uur en op zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur. Op maandag is de expo gesloten. De toegang is gratis. Nadien trekt de tentoonstelling naar Merelbeke en begin januari naar Zoersel.  

 Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten