• 22/06/2024

Antwerpen: zonder afspraak naar recyclagepark, nieuwe schoolstraten

ANTWERPEN – Antwerpenaren kunnen vanaf woensdag 6 oktober op woensdagen opnieuw naar het recyclagepark zonder afspraak.

Omwille van corona besliste stad Antwerpen in mei 2020 om te werken met een afsprakensysteem voor de recyclageparken. Dat bleek de burgers heel goed te bevallen: 90 procent van de bevraagde bezoekers gaf aan tevreden te zijn met dit systeem. Er is geen wachttijd meer en een bezoek verloopt snel en efficiënt. Ook de medewerkers zijn erg tevreden met dit systeem. De stad behoudt het afsprakensysteem dus nog. Maar om ook minder gepland bezoek toe te laten, worden de woensdagen eruit gehaald: op die dag kan elke inwoner binnenkort opnieuw zonder afspraak terecht in een Antwerps recyclagepark naar keuze.

Els van Doesburg (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud:  ‘We maken het de Antwerpenaren zo eenvoudig mogelijk om hun afval kwijt te geraken. Voor veel of grote spullen kan je dus met én zonder afspraak terecht op het recyclagepark. Daarnaast komt het recyclagepunt en het pop-uprecyclagepark ook naar de mensen toe voor kleiner afval. Met onze recyclageparken, pop-ups en recyclagepunten voorzien we oplossingen op maat van alle Antwerpenaars. Er is geen enkel excuus meer om in Antwerpen te sluikstorten.’

Sinds de start in 2017 zijn er 21 460 bezoekers langs geweest bij een pop-uprecyclagepark, een klein recyclagepark dat voor één dag naar een buurt komt. Dat om bewoners te helpen die moeilijk te been zijn of die geen wagen hebben om naar een recyclagepark te rijden. Net als in een gewoon recyclagepark zijn alle afvalsoorten gratis behalve grofvuil, dat tien cent per kilo kost. Het recyclagepunt staat elke weekdag op een andere plaats. De stad Antwerpen heeft pas een gloednieuwe container aangeschaft (de vorige werd gehuurd) want ook dit is een succesvol initiatief met maar liefst 33 000 bezoekers sinds augustus 2020.

De Oudstrijdersstraat in Borgerhout en de Frans van Dijckstraat in Deurne worden als proefproject deels een schoolstraat vanaf vrijdag 1 oktober. Het doel is om de verkeersveiligheid aan de aanwezige scholen te verhogen. Een gemachtigd opzichter of vrijwilliger sluit bij het begin en einde van de schooldag een gedeelte van de straten een tijdlang af. Voetgangers en fietsers kunnen dat stuk nog wel in, maar gemotoriseerd verkeer wordt er geweerd.

Het laatste deel van de Oudstrijdersstraat, vanaf de Delvastraat, wordt afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.25 tot 8.45 uur en van 15.25 tot 15.45 uur. Op woensdag tussen 8.25 en 8.45 uur en tussen 12.20 en 12.40 uur. De proefperiode loopt het volledige schooljaar, en wordt na vier maanden geëvalueerd.

De Frans Van Dijckstraat wordt eveneens afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Alfons Schneiderlaan en de Jules Steursstraat. Bovendien wordt de dwarsstraat, de Jan Romeostraat, afgesloten op de hoek met de Joos van den Steenelei. Op alle schooldagen behalve woensdag tussen 8.00 tot 8.35 uur en 15.15 tot 15.50 uur. Op woensdag tussen 8.00 en 8.35 uur en van 12.00 tot 12.30 uur. Ook hier loopt de proefperiode het volledige schooljaar. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten