• 23/04/2024

Solar panels on the roof. (Solar cell)

Antwerpen telt negen ‘kerkhoven’ voor zonnepanelen: van Kapellen tot Mol

ANTWERPEN – PV CYCLE BELGIUM is het enige beheersorganisme opgericht door de industrie en in het kader van de Milieubeleidsovereenkomst Zonnepanelen dat onder de rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk tot doel heeft het organiseren en het vervullen van de verplichtingen betreffende de terugname van fotovoltaïsche zonnepanelen in naam van al zijn leden.

In België zamelen zij kosteloos alle gebruikte fotovoltaïsche zonnepanelen in, welke ook de technologie, het merk of het jaar wanneer ze op de markt gebracht werden.

In 2022 werd in Vlaanderen 595 ton afgedankte zonnepanelen ingezameld en verwerkt. Dat is 63 procent meer dan de 364 ton in 2021.

 Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van energie: ‘Het aantal afgedankte zonnepanelen blijft daarmee voorlopig erg laag. Het massaal plaatsen van zonnepanelen is begonnen in 2004 en piekte in 2011 en 2020. De verwachte levensduur is 25 jaar. Daarom wordt verwacht dat de inzameling de komende vijftien jaar gestaag zal stijgen en rond 2037 zal pieken op ongeveer 30 000 ton per jaar.’

Er zijn in Vlaanderen op dit moment in samenwerking met de sector 43 inzamelpunten voor zonnepanelen. Negen daarvan zijn gelegen in de provincie Antwerpen.

 Zonnepanelen bestaan uit onder meer roestvrij staal, isolatie, silicium en plexiglas. De levensduur van de panelen varieert maar de verwachte levensduur zou rond de 25 jaar moeten liggen. Daarom is het recycleren van zonnepanelen bijzonder belangrijk, niet alleen om de grondstoffen te recupereren, maar ook om het afval zo goed mogelijk te beheren. Afgedankte elektrische apparaten vallen bovendien onder een Europese richtlijn die uitmondt in de aanvaardingsplicht van die apparaten. De beroepsfederaties hebben daartoe, in mei 2016 al, PV Cycle Belgium opgericht. Via een milieubijdrage per zonnepaneel kan de inzameling en verwerking van zonnepanelen gebeuren.

In 2021 heeft PV Cycle 364 ton afgedankte zonnepanelen ingezameld en verwerkt. In 2022 was dit 595 ton. Het gaat dus om een stijging van 63 procent. Al bij al gaat het nog om erg beperkte volumes. 

 Op basis van het overzicht van het geïnstalleerd vermogen in het Vlaamse Gewest werd daarom een beter inzicht verworven van waar best nog bijkomende inzamelpunten vereist zijn. Immers, niet in elke provincie zijn er hetzelfde aantal PV-installaties. Op basis hiervan werkt PV Cycle sinds 2022 aan een verdere en betere uitbouw van haar inzamelnetwerk. In de toekomst zal het immers steeds crucialer worden om ons zo goed mogelijk te organiseren op de verwerking van afgedankte zonnepanelen. De inzamelplaatsen van onze provincie vind je in:

*AARTSELAAR: Rexel Belgium, Vluchtenburgstraat 1  

*ANTWERPEN: Noorderlaan 109

 *HERENTALS: Harze J. Van Est, Aarschotsesteenwg 15; Cebeo, Saffierstraat 5

  *KAPELLEN: Eolux, Starrenhoflaan 44/3

 *KONTICH: Cebo, Prins Boudewijnlaan 9

 *MOL: Vanhees Metalen, Hoogstraat 60

 *RANST: Ivo Van den Bosch, Stratenweg 7 A, Oelegem

 *TURNHOUT: Rexel Belgium, Parklaan 42.

 Info:  https://pvcycle.be/. (EM / Foto Tawatchai 07 – Freepik)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten