• 20/06/2024

Antwerpen telt dit academiejaar meer dan 1 000 student-ondernemers

ANTWERPEN – Met het hoogste aantal ingeschreven student-ondernemers ooit in Antwerpen gaven de partners van TAKEOFFANTWERP maandagochtend 5 oktober het startschot voor een nieuw ondernemend academiejaar. Tijdens de veertiendaagse ‘Kickoff Days’ (nog tot en met donderdag 8 oktober) kunnen jongeren op locatie of via livestream ontdekken wat Antwerpen aan ondernemende jongeren te bieden heeft.

Dit jaar werd de kaap van 1 000 student-zelfstandigen in Antwerpen overschreden. Zo is het aantal studenten met een eigen webshop dit jaar ontzettend gegroeid. Andere studenten startten onder meer een eigen ontwerpstudio, een gamingbedrijf, een kledingmerk, een textieldrukkerij, een evenementen- en een marketingbureau.

Al zes jaar – waarvan de laatste twee onder de naam TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE – bundelen de partners van TAKEOFFANTWERP de krachten om alle jongeren die in de stad Antwerpen wonen en/of studeren te informeren, te ondersteunen en te motiveren tot ondernemerschap. TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE is een samenwerking tussen de stad, de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de hogeronderwijsinstellingen AP Hogeschool Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool en Universiteit Antwerpen, jongerenwerking KAVKA, studentenvereniging SINC en de ondernemersorganisatie Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Tijdens de veertiendaagse ‘Kickoff Days’ (die vorige week maandag begon) kunnen jongeren coronaproof ontdekken wat Antwerpen aan jonge ondernemers te bieden heeft. Op het programma staan onder meer workshops, panelgesprekken en netwerkmomenten. De sessies worden via livestream uitgezonden, zijn interactief en blijven online beschikbaar. Alle info is te vinden op www.kickoffdays.be. Ontdek het verhaal van enkele student-ondernemers via www.takeoffantwerp.be/marketplace.

Robert Voorhamme, voorzitter van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen: ‘Noodgedwongen hebben we van onze kick-off een duurzaam en online- evenement gemaakt. Hiermee bereiken we ook onze doelgroep. Er zijn zelfs méér jongeren gebruik gaan maken van ons aanbod. Het belooft een academiejaar vol uitdagingen te worden. Ik ben ervan overtuigd dat onze studenten dit met ondernemingszin en durf zullen aanpakken.’

Ook nu kunnen jonge ondernemers bij de partners van TAKEOFFANTWERP terecht voor extra ondersteuning. Zo zet de stad verder in op intakegesprekken, die wekelijks plaatsvinden in de studentenbuurt. De universiteit en de hogescholen blijven hun student-ondernemers zo goed mogelijk en op maat begeleiden. Met het BAAS-project van jongerenwerking Kavka krijgen jongeren de kans hun eigen onderneming op te starten.

Claude Marinower (Open Vld), schepen van ondernemen en start-ups: ‘Ook in deze bijzondere tijden rekenen we op het initiatief, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van onze jonge ondernemers. Het stijgend aantal student-ondernemers bewijst dat deze mind-set in het hoger onderwijs wordt ontwikkeld en gestimuleerd. TAKEOFFANTWERP helpt jonge ondernemers om sneller hun weg te vinden, biedt hen ondersteuning en een forum. Antwerpen ontvangt hen met open armen.’

Koen Kennis (N-VA), schepen voor middenstand: ‘Meer dan ooit blijkt nu de noodzaak om samen te werken. In onze stad kunnen studenten dat doen binnen het ecosysteem TAKEOFFANTWERP. Een veilig netwerk waar studenten met de hulp van docenten kunnen ondernemen. Een zaak opstarten, een nieuw vak uittesten of een sociaal project lanceren? In Antwerpen hoef je niet te wachten en gaan studeren en ondernemen samen.’

Edwin MARIËN

Foto: Universiteit Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten