• 17/06/2024

Antwerpen telt 1 383 fietsstaanplaatsen, Stadsgitaar in Vleeshuis

ANTWERPEN – Het aantal buurtfietsenstallingen in Antwerpen neemt toe. Gisteren zijn er twee nieuwe geopend: in de Tweelingenstraat in Zurenborg en de Herrystraat in Deurne.

Buurtfietsenstallingen zijn inpandige fietsenstallingen of fietstrommels op straat, bedoeld voor Antwerpenaren die zelf thuis geen plek hebben om hun fiets te plaatsen. Mobiliteit en Parkeren Antwerpen beheert ondertussen 1 383 fietsstaanplaatsen, verdeeld over 29 inpandige fietsenstallingen en 25 fietstrommels. Koen Kennis (N-VA, zie foto), schepen voor mobiliteit: ‘Hiermee vermijden we hinderlijk achtergelaten fietsen en zorgen we ervoor dat buurtbewoners hun fietsen veilig en comfortabel kunnen stallen, geen overbodige luxe met het toenemend aantal fietsen.’ Buurtbewoners betalen 5,92 euro per maand voor een gewone fiets of 11,83 euro per maand voor een cargofiets. Wie een plaats wil huren, kan contact opnemen via buurtparkeren@antwerpen.be. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst.

De twee nieuwe buurtfietsenstallingen bevinden zich in de Tweelingenstraat 100, 2018 Antwerpen, met plaats voor 24 fietsen en twee cargofietsen in de Herrystraat 11, Deurne: met plaats voor twaalf fietsen en één cargofiets. In het district Antwerpen zijn er fietsenstallingen op 25 plaatsen, in Berchem en Borgerhout op zeven, in Deurne en Wilrijk op drie, in Hoboken op twee en in Ekeren op één. Meer info via https://www.antwerpen.be/info/5450b7ffaea8a79c338b4580/de-buurtfietsenstalling

Op vraag van Museum Vleeshuis bouwden Stijn Kenens en Koen Fonteyne de afgelopen maanden in hun Hobokense atelier een unieke ‘Stadsgitaar’. Het instrument is gemaakt met een echt stukje Antwerpen. Dichter bij de klank van de stad kan je niet komen. Vanaf donderdag 5 mei is de gitaar te bewonderen in het museum.

Bij de heraanleg van de Antwerpse leien sneuvelden de voorbije jaren helaas heel wat platanen. Dankzij www.stadshout.be ging gelukkig niet alle hout verloren: creatieve ondernemers geven het hout een tweede leven door het te gebruiken voor onder meer meubels en skateboards. Een partij hout belandde ook bij instrumentbouwers Stijn Kenens en Koen Fonteyne. In hun atelier in de Hobokense Blikfabriek herstellen en bouwen zij gitaren. Het hout van de leien gebruiken zij nu om een reeks gitaren te maken. De allereerste in die reeks bouwden zij speciaal voor Museum Vleeshuis.

Het hout van de Stadsgitaar komt van een plataan aan de Italiëlei, vlakbij de Franklin Rooseveltplaats, waar ooit de schouwburg van het Nederlands Lyrisch Toneel stond en nu de Vlaamse Opera nog altijd ligt. De gitaar kreeg bovendien een unieke sokkel mee, gemaakt door instrumentbouwer Nico Plog uit Hoboken. Hij gebruikte daarvoor een steen die ooit onderdeel was van de  Spaanse Stadsomwalling, die lag waar nu de leien liggen. In de gitaar staat een tekst van Wannes Van de Velde gelaserd, in zijn eigen handschrift: ‘De klank van de stad maakt mijn ziel amoereus.’. Het instrument zal te bewonderen zijn in de danszaal van Museum Vleeshuis. Later dit jaar staat een speciaal concert op het programma waarin de Stadsgitaar zijn stedelijke klanken laat horen. Op dinsdag 24 mei komen de instrumentenbouwers aan bod in de reportagereeks rond de ‘Maakfabriek’ van het programma ‘Iedereen Beroemd’

Edwin MARIËN

Foto Kabinet Koen Kennis

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten