• 04/10/2024

Antwerpen, Schoten, Mechelen en Mortsel verdelen extra onderwijssubsidies

ANTWERPEN – Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) doet een beroep op lokale besturen in Antwerpen om 11,7 miljoen euro extra capaciteitsmiddelen voor bijkomende plaatsen in de klas te verdelen. Antwerpen, Schoten, Mechelen en Mortsel zullen elk een intergemeentelijke taskforce coördineren. Uiterlijk tegen vrijdag 20 november zal elke taskforce een voorstel van verdeling van de extra middelen formuleren. Weyts: ‘We willen snel schakelen. Lokale bondgenoten zijn het beste geplaatst om in te schatten waar de extra middelen het meeste goed zullen doen.’

Er gaat in de komende jaren 237 miljoen euro naar extra plaatsen in de Vlaamse klassen. Bovenop de 196 miljoen euro capaciteitsmiddelen euro die al waren voorzien voor de periode 2019-2022, maakte Weyts onlangs nog eens 34 miljoen euro extra middelen vrij. Die bijkomende impuls – goed voor nog eens 3 600 extra plaatsen in het secundair onderwijs – worden toegespitst op elf regio’s waar het capaciteitstekort zich het sterkste laat voelen.

Weyts doet nu een beroep op de lokale besturen om de extra capaciteitsmiddelen te verdelen tussen concrete projecten. In elk van de elf onderwijszones is één lokaal bestuur aangeduid om een intergemeentelijke taskforce te coördineren. Het gaat telkens om een gemeente die al ervaring heeft in de capaciteitsproblematiek en die ook zelf tegen een plaats-tekort aankijkt. In de provincie Antwerpen gaat het om Antwerpen voor de onderwijszone Antwerpen (4,4 miljoen euro voor 465 extra plaatsen te verdelen over Antwerpen, Zwijndrecht en Wommelgem), Schoten voor de onderwijszone Brasschaat (2,9 miljoen euro voor 305 extra plaatsen te verdelen over Brecht, Schoten, Zoersel, Rijkevorsel, Schilde, Brasschaat, Merksplas, Zandhoven, Baarle-Hertog, Wijnegem, Malle en Hoogstraten) , Mechelen voor de onderwijszone Mechelen (2,3 miljoen euro voor 245 extra plaatsen te verdelen over Zemst, Putte, Bonheiden, Tremelo, Kampenhout, Rotselaar, Boortmeerbeek, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Mechelen, Keerbergen en Haacht) en Mortsel voor de onderwijszone Mortsel (2,1 miljoen euro voor 220 extra plaatsen te verdelen over Borsbeek, Boechout, Edegem, Mortsel, Hove en Kontich).

Weyts: ‘Aaneengrenzende onderwijszones kunnen desgewenst ook de krachten (en de extra middelen) bundelen om samen te komen tot nog betere projecten die nog meer effect hebben voor de bredere regio. Ook de onderwijsnetten zullen bovenlokale suggesties kunnen doen. We doen beroep op alle lokale spelers om de extra middelen zo slim mogelijk te verdelen en zo de capaciteitsproblemen concreet aan te pakken.’

Ondertussen is vandaag het academiejaar van start gegaan. De inschrijvingscijfers aan de UAntwerpen zijn nog niet definitief, maar zowel het aantal generatiestudenten (plus 1,3 procent) – de studenten die voor de eerste keer aan een opleiding in het hoger onderwijs beginnen – als het totaal aantal studenten (plus 3,6 procent) gaat in stijgende lijn. Tot de opvallendste groeiers horen sociaal economische wetenschappen (plus 29 procent) architectuur (plus 28 procent), biomedische wetenschappen (plus 26 procent) en geneeskunde (plus 22 procent).

Opleidingen met minder studenten zijn farmaceutische wetenschappen (min twintig procent), toegepaste ingenieurswetenschappen (min zestien procent), revalidatiewetenschappen: ( min dertien procent) en diergeneeskunde (min dertien procent). Rector Herman Van Goethem: ‘Dat we vooruitgaan in moeilijke omstandigheden, is mooi. De cohorte van 2002, met de achttienjarigen van nu, is kleiner dan die van de vorige jaren, er waren de oproepen om eerst een jaar iets anders te doen vooraleer aan het hoger onderwijs te beginnen en corona zorgt sowieso voor de nodige onzekerheid.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten