• 14/06/2024

Antwerpen plant 1 400 bomen in districten – nieuwe uurregeling stadsdiensten

ANTWERPEN – De komende maanden plant de stad Antwerpen 1 400 nieuwe bomen. Zo kleurt Antwerpen volgende lente groener. De stad zet hierdoor sterk in op het verder vergroenen van de publieke ruimte. Bladeren van bomen zijn uitstekende filters voor luchtvervuiling en fijn stof. De bomen nemen CO2 op uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Bovendien zorgen ze voor schaduw en verkoeling in de stad tijdens de warme zomermaanden. De bomen worden verspreid over alle districten.

Schepen voor groen Fons Duchateau (N-VA): ‘Hoe meer bladvolume er in de stad aanwezig is, hoe sterker de positieve effecten. We realiseren dit door gevels te vergroenen, door bestaande bomen te beschermen en uiteraard door het aanplanten van nieuwe bomen.’ Een deel van de 1 400 bomen is ondertussen geplant. Het plantseizoen loopt nog tot maart 2021. De concrete planning om de overige bomen aan te planten is afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer het vriest, kan bijvoorbeeld niet worden geplant.  De locaties worden samen met de districten bepaald. De meest aangeplante soorten zijn onder meer plataan, Noorse en rode esdoorn, wilg,  zomer- en wintereik, ruwe berk, haagbeuk en ratelpopulier.  Een deel van de nieuwe bomen werd geleverd door de eigen stedelijke bomenbank in Berendrecht, de andere bomen door een externe firma. Duchateau: ‘De districten bepalen de locaties, aansluitend gaat de groendienst aan de slag. Zowel de voorbereidende werken als het aanplanten gebeurt in eigen beheer. Zo zorgen we samen voor een groenere stad.’ Ondanks het coronavirus verloopt het planten volgens planning, al werd de procedure wel bijgestuurd zodat er coronaproof kan worden gewerkt.

Tijdens de eindejaarsperiode, nog tot zondag 3 januari 2021, geldt er voor een aantal stadsdiensten een aangepaste uurregeling.  De openingsuren en maatregelen staan vermeld per dienst op www.antwerpen.be. Het personeel van de veegdiensten, huisvuilophaling en recyclageparken blijft tijdens de eindejaarsperiode doorwerken. Op kerstmis en nieuwjaarsdag wordt er ingezet op het vegen van de meest propergevoelige straten en de lediging van de vuilbakken en sorteerstraten.

De nacht van nu donderdag op vrijdag en op kerstdag is er geen afvalophaling. Bewoners waarvan het huisvuil normaliter op die dag wordt opgehaald, moeten dit de werkdag erna buitenzetten. De nachtophaling van zaterdag op zondag verloopt normaal.  Vanaf vrijdag 1 januari 2021 wordt het huisvuil ook opgehaald op een feestdag. Ook de nachtophaling van donderdag 31 december zal worden uitgevoerd. Bewoners met die ophaling moeten het afval buiten zetten tussen 16 en 19 uur.

De recyclageparken zijn op  vrijdag 25 en zaterdag 26 december en vrijdag 1 en zaterdag 2 januari 2021 gesloten. Op donderdagen 24 en 31 december sluiten de recyclageparken om 13 uur. In de loop van januari haalt de stad kerstbomen op. U mag uw kerstbomen aanbieden samen met de rest van uw huisvuil op het gewone moment van de huisvuilophaling in de periode tussen maandag 4 en dinsdag 29 januari 2021. Ook bewoners van gebieden die sorteerstraatjes gebruiken, kunnen hun kerstboom aanbieden. Het stedelijk contactcenter is bereikbaar op weekdagen via 03 22 11 333. Tijdens de eindejaarsperiode is het gesloten op 25 en 31 december en op 1 januari 2021. Op 24 december is het gesloten om 16 uur in plaats van 17 uur. Meer info op www.antwerpen.be/ophaalkalender. (EM)

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten