• 17/07/2024

Antwerpen organiseert workshops in scholen rond jobs in opvang en vrije tijd van kinderen

ANTWERPEN – In samenwerking met Karel de Grote Hogeschool organiseert stad Antwerpen workshops in twaalf scholen rond een job in de opvang en vrije tijd van kinderen van nul tot twaalf jaar. Via het project ‘Promobad Kinderopvang’ ontdekken de leerlingen in het secundair onderwijs of de sector iets voor hen is. De workshop informeert én motiveert de leerlingen, en geeft hen een juist en breed beeld van de mogelijkheden.

De twintig workshops vinden in het voorjaar plaats in twaalf scholen, telkens in bepaalde richtingen van het tweede en zesde middelbaar. Dat is voor deze leerlingen een belangrijk kiesmoment. Ze maken kennis met de sector en jobopties.

De leerlingen krijgen zicht op jobs in kinderopvang en op vervolgopleidingen om door te groeien in de sector. Doel van het project is om de opleiding en het beroep van kinderbegeleider positief onder de aandacht te brengen. Het gaat dan over de ruime sector van kinderopvang van nul tot drie jaar en opvang en vrije tijd voor kinderen van drie tot twaalf jaar.

De stad hoopt zo om de instroom in de brede kinderopvang te verbeteren – of minstens de leerlingen te leiden naar de arbeidsmarkt of een gerichte vervolgopleiding in het domein ‘Maatschappij en welzijn’. Het materiaal van de workshop wordt achteraf gedeeld, en is op lange termijn bruikbaar in de klas of tijdens een event.

Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor jeugd: ‘We zijn er vast van overtuigd dat door de jongeren al op vroege leeftijd te inspireren en te informeren over de veelzijdigheid en de rijkdom van carrières in de kinderopvang en vrijetijdsbesteding, we niet alleen hun horizon verbreden maar ook een fundamentele bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit initiatief is een investering in onze toekomst.’

De workshops zijn vooral gericht op het verbreden van het enge beeld op kinderopvang. De leerlingen worden inhoudelijk ondergedompeld en krijgen zo zicht op de waaier aan verschillende jobs binnen de opvang en vrije tijd van kinderen, zeker met de nakende veranderingen vanuit het BOA-decreet. Scholen, opvang, vrije tijd en sport zullen nauwer samenwerken. Leerlingen ondervinden tijdens de workshop welke van hun talenten een meerwaarde betekenen in de omgang met kinderen. Ook het ondersteunen van gezinnen komt aan bod, aangezien dat meer dan ooit een belangrijke functie van de kinderopvang is.

Docente Eva Engelen van Karel de Grote Hogeschool, die de workshop in het zesde middelbaar geeft: ‘Het is heel fijn om leerlingen te mogen onderdompelen in het brede bad van de kinderopvang. De opvangsector is veel meer dan luiers verschonen, appels schillen en naast de zandbak zitten. Het gaat om het creëren van een veilige en ‘rijke’ omgeving aan kinderen waarin ze kunnen groeien. Zij zorgen voor een gelijke en goede start voor alle kinderen, welke achtergrond ook.’

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor kinderopvang: ‘Werken in de kinderopvang is betekenisvol: je zaait liefde, zorg en aandacht, en ziet hoe die bloeien en groeien in gezonde en gelukkige kinderen in onze stad. Bovendien is werken met kleintjes vaak dynamisch en vol verrassingen, waardoor het leuk en boeiend blijft. Met het ‘Promobad’ willen we Antwerpse jongeren warm maken voor een loopbaan in de kinderopvang.’

Stad Antwerpen doet voor het initiatief beroep op Karel de Grote Hogeschool. Zij boden het beste antwoord op de open oproep. De workshops worden gegeven door docenten van de bacheloropleiding Pedagogie van het Jonge Kind. Stad Antwerpen trekt voor het initiatief meer dan 30 000 euro uit. (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten