• 19/05/2024

Antwerpen Noord krijgt pak meer snelbussen en Jan Palfijn wordt makkelijker bereikbaar

MERKSEM – Zaterdag introduceerde De Lijn een nieuw busnetwerk in de Noordrand van Antwerpen. De belangrijkste wijzigingen zijn een pak meer snelbussen, gemakkelijkere verbindingen naar het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem en de snelle verbinding tussen het ziekenhuis en de Park&Ride (P+R) Luchtbal. Ook wordt het dienstencentrum IGLO op Linkeroever opnieuw de eindhalte van lijn 36. Voor de scholen verandert er niets ingrijpends, maar sommige lijnen krijgen wel een nieuw nummer.

Enkele nieuwe buslijnen zorgen voortaan voor een betere verbinding tussen de verschillende wijken en gemeenten in Antwerpen-Noord. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor de Park&Ride (P+R) Luchtbal. Lijn 33 rijdt voortaan elk kwartier (‘s avonds elk halfuur) van P+R Luchtbal naar het Jan Palfijnziekenhuis en vervolgt daarna zijn route naar Deurne, Wilrijk en Hoboken. Lijn 36 rijdt zes  keer per uur van de August Vermeylenlaan over Hof ter Schelde en via de Esmoreit- en Gloriantlaan naar het Frederik Van Eedenplein en de Blancefloerlaan. Deze lijn geeft op de Blancefloerlaan aansluiting met de lijnen 3, 5, 9 en 15 naar Antwerpen-centrum en heeft als eindhalte opnieuw het dienstencentrum IGLO. Deze lijn zorgt op de Blancefloerlaan ook voor een goede overstapmogelijkheid op de bussen naar het Waasland.

Lijn 65, die de oude lijn 650 vervangt, rijdt nog steeds van Kapellen naar het Jan Palfijnziekenhuis, maar heeft nu als eindpunt de begraafplaats van Merksem. Wie van Schoten rechtstreeks naar het Jan Palfijnziekenhuis wil, kan daarvoor om het halfuur lijn 66 nemen. Vanaf het ziekenhuis neemt deze lijn het traject over van de vroegere lijn 33, en rijdt hij via Ekeren Oude Landen, Ekeren Station, Donk, Schoonbroek en Ekeren Markt naar de P+R Luchtbal.

Lijn 70 vervangt de vroegere lijn 770 en verbindt elk halfuur (‘s avonds elk uur) Antwerpen met Stabroek, via Ekeren en Hoevenen. Langs de Krommeweg en Ruytermansweg rijdt lijn 70 verder naar Zandvliet Stelplaats, waar reizigers kunnen overstappen op snelbus X70 (vroeger nummer 771), die via de gekende reisweg naar Berendrecht en Zandvliet rijdt.

Snellijn X70 rijdt tijdens de spits elk kwartier (overdag om het halfuur en ‘s avonds om het uur). Wie naar Ekeren wil, kan voortaan aan P+R Luchtbal zeven bussen per uur nemen.

Snellijn X71 (de vroegere snelbus 776) rijdt tijdens de spits om het kwartier (overdag om het halfuur en ‘s avonds om het uur) van Antwerpen over Stabroek naar Putte (Nederland). Lijn 72 vervangt de oude lijn 720 en rijdt tijdens de spits om het kwartier, overdag elke 30 minuten en ‘s avonds om het uur. De lijn rijdt in Ekeren voortaan door het centrum en niet langer langs de wijk Schoonbroek. Wie naar Schoonbroek wil, kan voortaan met lijn 66 reizen. Lijn 99 rijdt elk uur en neemt een deel van het traject van lijn 651 over. De lijn rijdt van het Burgemeester Nolfplein in Merksem via Nieuwdreef, het Jan Palfijnziekenhuis en Maantjessteenweg naar de wijk Luchtbal. Daar rijdt de bus niet meer via de Noorderlaan, maar doorheen de wijk.

Sinds midden juni 2023 biedt De Lijn uitgebreide informatie en reisbegeleiding via haar website, app en via affiches aan de haltes. In de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten en in de Lijnwinkels vind je gedrukte folders.

Ann Schoubs, CEO van De Lijn: ‘Het is dankzij de intensieve samenwerking tussen de gemeenten in Antwerpen-Noord, de NMBS, Infrabel, het Agentschap Wegen & Verkeer en De Lijn dat we dit nieuwe netwerk kunnen voorstellen. Door de meeste middelen in te zetten op de drukste verkeersassen, en op rustigere plaatsen in te spelen op de vragen van lokale besturen en reizigers hopen we de noden van onze reizigers nog beter te beantwoorden.’ (EM / Foto De Lijn)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten