• 20/06/2024

Antwerpen, Mechelen en regio Neteland gaan radicalisering aanpakken

ANTWERPEN – Begin maart lanceerde Vlaams minister Bart Somers (Open Vld, zie foto) een oproep voor lokale besturen in het kader van het nieuwe Vlaamse actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering. De eerste projecten zijn goedgekeurd en gaan van start. Somers: ‘De lokale besturen worden de regisseur van het actieplan. Met de extra middelen kunnen ze een deradicaliseringsambtenaar aanstellen, de Lokale Integrale Veiligheidscellen versterken, netwerkmomenten uitbouwen met politie of meer expertise binnenbrengen.’

Drie steden uit onze provincie nemen alvast deel. De stad Mechelen innoveert met DOPREV (Duurzaam Online Preventie) tegen extremisme en polarisatie. Daarmee wil het online sneller signalen van vervreemding en radicalisering oppikken en online jeugdwerk aanbieden. De stad Antwerpen werkt aan preventie en bestrijding van online en offline gewelddadige radicalisering, polarisering en extremisme, haatzaaierij, fake news en complottheorieën. In de regio Herentals wordt niet alleen door de stad maar ook door de gemeenten Grobbendonk, Vorselaar, Olen en Herenthout gewerkt rond radicalisme, extremisme en terrorisme via een breed platform (en netwerk) om meer (en samen) aan de slag te gaan met ontwortelde/ontwrichte burgers in de regio Neteland.

Uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten blijkt dat 59 procent van de Vlaamse gemeenten signalen opvangen van radicalisering. Twee jaar geleden lag dat percentage nog elf procent lager. In 2018 gaf één op de vijf Vlaamse gemeenten aan geconfronteerd te worden met extreemrechtse signalen, vandaag is dat al één op drie. Uit cijfers van OCAD blijkt dat 60 procent van de haatpredikers omschreven kan worden als islamistisch- extremistisch, 30 procent rechts-extremistisch en tien procent links-extremistisch. Het nieuwe Vlaamse actieplan focust daarom op alle vormen van gewelddadige radicalisering. Lokale besturen worden de regisseur van het actieplan.

Somers: ‘De federale regering is verantwoordelijk voor het strafrechtelijke deel, maar Vlaanderen is bevoegd voor het preventieve luik van gewelddadige radicalisering. We moeten voorkomen dat mensen zich laten meeslepen in extremisme en het aanvaardbaar beginnen vinden om geweld te gebruiken voor bepaalde doeleinden. De lokale besturen zijn daarbij een cruciale partner omdat ze signalen sneller oppikken en korter op de bal kunnen spelen.’

Minister Somers maakte een jaarlijks bedrag van 1,5 miljoen euro vrij om lokale besturen daarbij te ondersteunen. De eerste veertien projecten gaan vanaf deze week van start. Omdat sommige steden en gemeenten een gezamenlijke aanvraag indienden, gaat het in totaal om 33 lokale besturen. Ze kunnen rekenen op maximaal 60 000 euro per project, maar leggen er zelf nog eens minstens twintig procent bovenop.

Somers: ‘Met deze projecten pakken we alle vormen van extremisme aan, van religieus geïnspireerde radicalisering tot het oprukkende rechts-extremisme. Vlaamse steden en gemeenten kunnen met dat geld onder meer een deradicaliseringsambtenaar aanstellen, structurele netwerkmomenten met de politie uitbouwen of meer expertise binnenbrengen. Ze kunnen ook de werking van de Lokale Integrale Veiligheidscellen versterken, waar ze socio-preventieve partners met politie samenbrengen rond één bepaalde casus. Hierdoor kunnen we jongeren die dreigen te radicaliseren nog beter beschermen.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten