• 21/06/2024

Antwerpen laat kleuters en kinderen van de lagere school ‘Olympisch’ bewegen

ANTWERPEN – Dit jaar gaan in Antwerpen de activiteiten in het kader van 100 jaar olympische stad – die vorig  jaar werden stilgelegd omwille van corona – weer van start. Als eerste initiatief wordt het scholenproject De Gouden Klas gelanceerd. 

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Door corona beseffen we hoe belangrijk ‘samen sporten en bewegen’ is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Sporting A wil hen daarbij helpen. Onder meer met De Gouden Klas, maar we zien het natuurlijk ruimer. Alleen al in het teken van olympisch Antwerpen staan er nog sportieve uitdagingen op het programma.’  De leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs worden met De Gouden Klas uitgedaagd aan de hand van drie  opdrachten. De focus ligt op laagdrempelig, verantwoord én plezant sporten en bewegen. De Sporting A-waarden – ook de waarden van de Olympische Spelen – staan daarbij centraal: fair play, respect, sportiviteit, solidariteit, vriendschap, uitmuntendheid en volharding. Ook kleuters en leerlingen uit de eerste graad van het lager onderwijs zullen zich sportief kunnen uitleven. Zij gaan in hun klas aan de slag met een vrolijk lied over bewegen met een videoclip die de jongsten prikkelt om dingen uit te beelden en te dansen. Het lied en de dans bevorderen de motorische ontwikkeling en laten hen spelenderwijs kennismaken met de olympische kleuren en ringen.

Wouters: ‘Het doet deugd om de draad van het olympisch jubileumjaar weer op te pikken. Met De Gouden Klas pakken we uit met een leuke en sportieve opener die alle leerlingen én leerkrachten aan het bewegen zal brengen. Zo vangen we met Sporting A twee vliegen in één klap: we blazen de herinnering aan de Olympische Spelen nieuw leven in én we stimuleren een jonge kennismaking met sport. De basis voor een goede motorische ontwikkeling, sportieve gewoontevorming en een gezonde levensstijl later wordt immers gelegd door als kind systematisch te bewegen en te sporten. Het plezier staat centraal en uiteraard is deelnemen belangrijker dan winnen, maar er staat ook wel degelijk iets op het spel. Welke prijzen we precies zullen uitdelen, houden we graag nog even geheim.’ Jinnih Beels (sp.a), schepen voor onderwijs en jeugd: ‘Net zoals olympiërs, zijn ook onze leerlingen en schoolteams helden vandaag. En om ervoor te zorgen dat ze in topvorm blijven, hebben kinderen ook voldoende beweging nodig. Dat is uiteraard het leukste samen, zoals met hun klasgenootjes en juf of meester. Goed voor zowel geest als lichaam.’

De voorbije maanden nam Sporting A Sport Vlaanderen (samen met MOEV) en Ketnet onder de arm.  Dankzij de steun van Sport Vlaanderen en MOEV kon Sporting A haar scholenproject flink uitbreiden. Ben Weyts (N-VA): ‘Voldoende bewegen is voor elk kind belangrijk, en dat begint op school. De Olympische Spelen zijn dit jaar de ideale aanleiding om scholen en kinderen aan te moedigen om extra beweegmomenten te creëren.’ Ook Ketnet doet mee en lanceert twee dansliedjes. ‘Gek Op Sport’ is een hip lied met een coole dans. De KetnetBand – met Gloria, Gio en Maureen – speelt de hoofdrol in de videoclip samen met enkele Antwerpse sportclubs.  ‘Alles beweegt’ is een liedje voor kleuters van Ketnet Juniorster Sarah en haar vriendje Sokpop. Er hoort een dans bij die samen met beweegexperten van Sporting A en Sport Vlaanderen werd gemaakt. Scholen kunnen zich vanaf morgen gedurende de hele maand gratis inschrijven via https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/sporting-a/detail/de-gouden-klas-zet-kinderen-in-beweging en www.sport.vlaanderen/goudenklas.  (EM / Foto Joris Hinckens)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten