• 23/04/2024

Antwerpen krijgt er een ondergrondse parking bij, ook volwassenonderwijs gestart

ANTWERPEN – Het Antwerpse college nam vandaag kennis van de resultaten van een technische studie waaruit blijkt dat het haalbaar is om een ondergrondse buurtparking te maken aan de Sint-Michielskaai, en keurde het conceptontwerp goed. De parking zal de huidige bovengrondse buurtparking op die plek vervangen en kan meer dan 300 wagens herbergen, evenals een stalling voor 200 fietsen.

Voor de heraanleg van de Scheldekaaien ter hoogte van het Zuiderterras zijn meerdere projectonderdelen lopend. Die omvatten het herontwerp van het openbaar domein voor Sint-Andries, Zuid en het centrale deel van de Scheldekaaien, door AG Vespa. Alsook de kaaimuurstabilisatie door De Vlaamse Waterweg, die de voltooiing nadert in deze zone.

Ook een ondergrondse buurtparking, ter vervanging van de huidige buurtparking op maaiveldniveau bij de Sint-Michielskaai, is een belangrijk onderdeel van de lopende projecten. Ze heeft tot doel om de parkeerdruk in de nabijgelegen wijk Sint-Andries te verlichten. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Dat die parkeerdruk groot is, weet elke inwoner van Sint-Andries en stellen we ook vast uit het intensieve gebruik van de huidige parking op de kaaien. Die auto’s zien we liever onder de grond, zodat én in de wijk én op de kaaien ruimte vrij komt.’ De technische haalbaarheidsstudie, in opdracht van Mobiliteit en parkeren Antwerpen, toonde aan dat het mogelijk is om een ondergrondse buurtparking te creëren met een capaciteit van iets meer dan 300 wagens, verdeeld over twee bouwlagen. Er kunnen tevens laadfaciliteiten voor elektrische voertuigen ingebouwd worden. Het ontwerp omvat verder een fietsenstalling voor ongeveer 200 fietsen waarvan een deel mogelijks afgesloten zal worden als buurtfietsenstalling. Het toegangscomplex wordt gepland in de kaaivlakte, aansluitend op de al bestaande inrit aan het kruispunt met de Sint-Jansvliet. Er zullen nu verdere stappen gezet worden voor de realisatie van de parking, en voor de opstart van de procedure voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.

1 september is niet alleen voor heel wat kinderen en scholieren de eerste schooldag. Ook heel wat volwassenen trekken dan opnieuw naar school. Daar hebben ze elk hun eigen motivatie voor. In het volwassenenonderwijs grijpen ze een nieuwe kans en kunnen ze bijleren: voor zichzelf, voor hun huidige of een toekomstige job. Zo’n 6 000 cursisten startten vandaag bij GO! CVO Antwerpen. Dat aantal groeit nog aan gedurende het schooljaar omdat er verschillende instapmomenten zijn. Er zijn zowel opleidingen om je diploma te behalen, Nederlands of een andere taal te leren, als opleidingen binnen Techniek, ICT, Koken, Naaien, Fotografie,…

Bij GO! CVO Antwerpen verwelkomen ze volwassenen van alle leeftijden. Sommige cursisten kiezen voor het volwassenenonderwijs omdat ze een nieuwe richting uit willen. Andere cursisten kiezen ervoor om hun diploma secundair onderwijs via deze weg te behalen. Meer dan de helft van de cursisten voor de opleiding Diploma Secundair Onderwijs is jonger dan 25 jaar. Heel wat van die cursisten vielen uit op de schoolbanken in het middelbaar. Pas later beseffen ze dat een diploma veel meer kansen en vaak ook een hoger loon biedt. Met de nodige motivatie, volharding en begeleiding kunnen ze op een redelijk snelle termijn toch nog hun diploma behalen in het volwassenenonderwijs. Dat diploma is officieel en gelijkwaardig aan het diploma uit het secundair onderwijs. Barbara Pauwels, Trajectbegeleiding bij GO! CVO Antwerpen: ‘Via het volwassenenonderwijs kunnen cursisten op één jaar tijd, afhankelijk van het traject, hun diploma behalen. We maken een persoonlijk traject voor elke cursist. Ze kiezen voor contactlessen (op school), afstandsonderwijs (van thuis uit), werkplekleren of een combinatie. We kunnen ook de duurtijd aanpassen, afhankelijk van de persoonlijke situatie.’ Er zijn campussen in Hoboken, Kapellen, Antwerpen, Deurne en Willebroek. Info hier . (EM / Foto CVO Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten