Antwerpen Helpt heropgestart samen met lokale infolijn en oproep van stad
ANTWERPEN – Tijdens de eerste lockdownperiode bracht de stad Antwerpen hulpbehoevende buurtbewoners in contact met vrijwilligers via Antwerpen Helpt. Momenteel kunnen sommige Antwerpenaars opnieuw moeilijk naar de winkel, de apotheek of hun hond uitlaten. Het platform maakt een nieuwe start om hulpvragers en hulpverleners opnieuw te koppelen.
Antwerpen Helpt zoekt vrijwilligers om de meer kwetsbare Antwerpenaars te helpen door een kaartje of tekening te sturen, telefonische computerhulp, eten af te halen of naar de apotheek gaan. In maart hielpen dankzij Antwerpen Helpt ook heel wat nieuwe vrijwilligers bij de voedselbedeling. Bewoners die hulp zoeken vragen dit ook via Antwerpen Helpt.
Schepen van sociale zaken Tom Meeuws (sp.a): ‘De coronacrisis zorgde, naast het vele leed, ook voor een nooit geziene solidariteitsgolf in onze stad. Heel wat Antwerpenaars willen eenzame of oudere buurtbewoners een handje helpen. Het gaat vaak om kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Dankzij Antwerpen Helpt leerden buurtbewoners mekaar beter kennen. Dat was soms confronterend: achter de gevels kan heel wat eenzaamheid schuil gaan. Ook op plekken waar je het niet verwacht.’ Alle activiteiten waarmee burgers elkaar kunnen helpen, staan op www.antwerpen.be/antwerpenhelpt. Bewoners die hulp zoeken kunnen er het formulier invullen of bellen naar het gratis nummer 0800 670 10.
Antwerpenaars met vragen over het testdorp TestCovid en over corona kunnen vanaf vandaag bellen naar de nieuwe lokale corona-infolijn op het nummer 03 376 95 95. De stad, de huisartsenkringen, ZNA en Golazo willen zo de druk op de Antwerpse huisartsen verlichten, en correcte en gerichte informatie aan de burgers leveren. Ze is op weekdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur en in het weekend van 8 tot 16 uur.
Wachtpostmanager Corina de Korte: ‘De huisdokters zijn al een tijdje overbevraagd. Zij krijgen vandaag allerlei vragen over COVID-19. De lokale corona-infolijn zal een deel van de vragen opvangen waardoor onze huisartsen een beetje meer ruimte krijgen voor puur medische vragen en het opvolgen van hun patiënten.’ Schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA): ‘Wij en onze partners merken dat er nog onduidelijkheden zijn bij veel Antwerpenaren en dat ze vaak met veel vragen zitten. Zo kennen veel mensen bijvoorbeeld het verschil tussen quarantaine en isolatie niet. Of weten ze niet goed wat te doen als ze positief testen. Bovendien circuleert er veel fake news over corona op internet. Daarom besloten we om informatie samen te brengen in een laagdrempelig infokanaal.’ Sommige vragen worden al behandeld op https://antwerpen.testcovid.be/veelgestelde-vragen/.
Boekenliefhebbers kunnen deze herfstvakantie niet terecht op de traditionele Boekenbeurs, maar Boek.be en VRT bieden een bijzonder alternatief programma aan om dit meerdaagse literaire event online te beleven. Antwerpen als boekenstad en als thuishaven van de Boekenbeurs heeft een hartverwarmende actie bedacht waaraan stadsbewoners apart kunnen deelnemen, maar hen toch met elkaar verbindt. Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA): ‘Dit is een warme oproep aan de stadsbewoners om tijdens de periode van 1 tot 11 november een boek voor hun raam te zetten dat ze graag hebben gelezen. Het culturele leven is omwille van het coronavirus stilgevallen, maar gelukkig bieden boeken troost. Boeken inspireren ook. Zo wordt een wandeling in de buurt meteen een literaire ontdekkingstocht langs de uitgestalde boeken voor het raam. Onze bibliotheken blijven open. Boeken ontlenen kan nog steeds.’ Wie wil, kan een foto nemen van zijn raam met boek en deze delen via www.facebook.com/antwerpenleest. Antwerpen Leest verloot onder de inzenders tien exemplaren van ‘Het stad in mij’ van Maud Vanhauwaert. De winnaars worden op woensdag 11 november bekendgemaakt. Elke Antwerpenaar die boekentips wil delen of stadslezer worden, kan zich registreren op www.antwerpenleest.be. (EM / Illustratie Antwerpen Leest)