• 23/06/2024

Antwerpen gaststad voor film- en tv-congres, Walsstraat wordt fietsstraat

ANTWERPEN – De vijfde editie van CONNeXT komt naar Antwerpen, van zondag 9 tot dinsdag 11 oktober, met als deelnemers heel wat tenoren uit de internationale film- en televisiewereld. Ook de daaropvolgende drie edities zullen in de Scheldestad plaatsvinden.

CONNeXT is het exportplatform voor film- en televisieproducties van Flanders Image, de internationale promotieafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het driedaagse congres wil lokaal talent en lokale content vroeg onder de aandacht van de internationale markt brengen. Het is de gelegenheid voor de Vlaamse televisie- en filmwereld om over de grenzen heen te netwerken, en op de hoogte te blijven van de snel veranderde marktrealiteit.

Tot op heden vond CONNeXT plaats tijdens het filmfestival in Gent, met omwille van corona als laatste editie 2019. Drie jaar later komen buitenlandse festivalcuratoren, aan- en verkopers van films en televisieseries, omroepen en view on demand-streamingdiensten in Antwerpen kennismaken met heel wat Vlaamse audiovisuele content en talent. Een 100-tal internationale en 150 lokale film- en tv-professionals wonen presentaties en screenings van films en reeksen bij, ontmoeten regisseurs en producenten, en nemen deel aan netwerkmomenten. Ook denken ze samen na over de toekomst van film en televisie, tijdens keynotes en debatten. Dit jaar zal de organisatie bovendien een uitbreiding doen naar het thema games en/of virtual reality, en zal ze een virtueel deel toevoegen.

De genodigden op het driedaagse congres zijn niet van de minsten. Het gaat onder meer om festivaldirecteurs en -curatoren (Cannes, Berlijn, Edinburgh, San Francisco, Toronto, Tribeca, …), verkopers en distributeurs, zenders, producenten en co-producenten. Verder zullen vertegenwoordigers van het American Film Institute, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscars), het Museum of Modern Art (MoMA, New York) en een aantal internationale contentbedrijven zoals Netflix, ZDF Enterprises, Wild Bunch en The Match factory aanwezig zijn. Daarnaast tekenen de lokale omroepen Medialaan, VRT, SBS, BeTV en RTBF en telecombedrijven Proximus en Telenet present.  Stad Antwerpen zal CONNeXT voor vier edities financieel en organisatorisch ondersteunen. De driedaagse is een goede zaak voor de lokale hotelsector met bijna 300 overnachtingen, en wellicht ook een deel van het programma dat in de hotelfaciliteiten wordt georganiseerd.

Stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp voor de fietsstraat in de Walstraat in Hoboken goed. De stad rolde deze fietsstraat al in 2020 versneld uit, aan de hand van markeringen en borden. In 2023 zal ze definitief worden aangelegd met rode asfalt en een overrijdbare middenstrook.

 

De Walstraat maakt deel uit van een fietsas die Hoboken met de wijk Valaar in Wilrijk verbindt. Die route loopt van de Vinkeveldenstraat via het Vinkeveldenplein, de Antverpiastraat, Walstraat, Oudestraat (fietspad), Meerlenhoflaan, Eikenlei, Salesianenlaan, Den Brem (doodlopende straat) en Bosheidelaan tot de Gebroeders de Wachterstraat. Intussen  is er al een netwerk van negentien kilometer van dergelijke fietsstraten in de stad. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Als we meer mensen op de fiets willen krijgen, moeten we veilige en comfortabele infrastructuur aanbieden. Daar waar het kan en meerwaarde biedt, leggen we fietsstraten aan.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten