• 27/05/2024

Antwerpen en de districten herdenken zaterdag zeer uitgebreid Wapenstilstand

ANTWERPEN – Aanstaande zaterdag 11 november wordt Wapenstilstand herdacht. Zowel de stad Antwerpen als alle districten doen dit met een hele reeks activiteiten. Een overzicht:

*ANTWERPEN: Schoonselhof: 9 uur ontvangst met ontbijtreceptie, 10 uur eerbetoon in aanwezigheid van onder meer burgemeester Bart De Wever (N-VA), gouverneur Cathy Berx, provinciecommandant Johan Lenière en districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). Wordt live uitgezonden op ATV. Het programma: gastspreker over Jan Olieslagers, piloot in WO I, toespraak door burgemeester Bart De Wever, kransneerlegging aan het monument voor slachtoffers WO I met muzikale begeleiding van het Waelrant-jeugdkoor en slotceremonie met Last Post, één minuut stilte, elf kanonschoten, flyover als eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. De herdenkingsplechtigheid wordt ingeleid met de uitvoering van de volksliederen door de Belgian Brass Soloists. Na de slotceremonie wordt verder hulde gebracht aan verschillende ereperken: het Carré Français, de Common Wealth War graves, het monument voor militaire en burgerlijke slachtoffers uit WO II en bij het monument voor de ongekende soldaat uit Dachau.

Centraal Station: Op 11 november zoekt het Vredescentrum van stad Antwerpen de dialoog met de Antwerpenaar in de publieke ruimte. Ze plaatsen hiervoor een mobiele vredesmuur in het Centraal Station. Deze muur start als een leeg canvas met daarop de vraag: ‘hoe ziet een vredevolle stad er voor jou uit? Voorbijgangers worden uitgenodigd die vraag in streetart te beantwoorden. Doorheen de dag groeit het canvas met antwoorden, als een éénmalige installatie die de mening van de Antwerpenaar weergeeft. Het doel is om bij het bredere publiek de aandacht te vestigen op de originele betekenis van de ‘feestdag’ van 11 november, namelijk een dag waarop mensen de waarde van vrede en vreedzaam samenleven herdenken en naar waarde schatten. Alle voorbijgangers zijn welkom om mee na te denken over vrede, vreedzaam samenleven en hun rol hierin. Vanaf 10 uur kan de voorbijganger zijn antwoord op de vredesmuur zetten. De muur sluit om 17 uur.

*BERCHEM: 10 uur: plechtige mis in de Sint-Willibrorduskerk (Heilig Hartstraat), ter nagedachtenis van de Berchemse gesneuvelden en oorlogsslachtoffers, opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie De Vriendenkring, 10.45 uur optocht naar het monument der gesneuvelden op de Koninklijkelaan met neerlegging van bloemen. 11.15 uur bloemenhulde aan het monument van de Vuurkruisen en aan de verschillende monumenten op de begraafplaats van Berchem (hoek Elisabethlaan en Prins Leopoldlei).

*BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO: Zandvliet: 10 uur bloemenhulde aan het Monument van de Gesneuvelden, begraafplaats Zandvliet, onder begeleiding van de Koninklijke fanfare ‘De Verbroedering’ van Zandvliet en ‘Harmonie Vooruit’.

Berendrecht: 11.30 uur bloemenhulde aan het Monument van de Gesneuvelden, begraafplaats Berendrecht, onder begeleiding van de Koninklijke fanfare ‘Willen is Kunnen’ uit Berendrecht.

Lillo: 13 uur bloemenhulde aan het Monument van de Gesneuvelden, Havenmarkt Lillo, onder begeleiding van de Koninklijke fanfare ‘De Verbroedering’ van Zandvliet en ‘Harmonie Vooruit’.

*BORGERHOUT: 11 uur plechtigheid op het erepark van Borgerhoutse begraafplaats Silsburg. Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) houdt een toespraak. De koperklas van Academie Borgerhout speelt de hymnes. Na de plechtigheid wordt er koffie aangeboden.

*DEURNE: 10.30 uur neerlegging van bloemen aan het herdenkingsmonument voor het politiecentrum Unolaan, 10.40 uur vertrek onder begeleiding van de Stadstrommelaars naar het ‘Monument der Gesneuvelden’ bij het kasteel Sterckshof met een bloemenhulde, 11 uur muzikanten spelen The Last Post, 11.15 uur bloemenhulde aan de gedenkplaat der gesneuvelden van 1914-1918 en aan het borstbeeld van wijlen burgemeester Alfons Schneider in het districtshuis van Deurne, 11.30 uur gelegenheidstoespraak door districtsschepen Philip Van Acker (N-VA) in het districtshuis van Deurne, met aansluitend muziek gebracht door jongeren van de Academie Deurne.

Verschillende muzikanten spelen gelijktijdig op 11 november om 11 uur op elf verschillende plaatsen in het district Deurne de Last Post. Dit zal gebeuren op volgende plaatsen: Monument der Gesneuvelden aan kasteel Sterckshof, standbeeld Jan Olieslagers aan de luchthaven, Wim Saerensplein, Lundenstraat 64, begraafpark SintFredegandus, Gallifortlei 146, Plankenbergstraat 121, politiekantoor Unolaan, Arenaplein, begraafplaats Ruggeveld en begraafplaats Silsburg.

*EKEREN: 10.45 uur bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden in Ekeren-centrum (De Beukelaerlaan 1-13).

*HOBOKEN: Park Broydenborg: 10 uur bijeenkomst aan het Heldenmonument met bloemenhulde en toespraak door districtsburgemeester Kathelijne Toen (N-VA).

Begraafplaats Hoboken: 11 uur te voet van de ingang naar het erepark, met dodenhulde en toespraak door Simonne Corremans, voorzitter van oudstrijdersvereniging AVOG Hoboken.

*MERKSEM: 10.45 uur samenkomst aan de ingang van de oude begraafplaats, Van Heybeeckstraat, 11 uur bloemenhulde aan het heldenmonument op de begraafplaats, 11.20 uur optocht naar het districtshuis, 11.40 uur kransneerlegging aan het gedenkteken van de weerstand op het Burgemeester Jozef Nolfplein, 11.50 uur toespraak in het districtshuis door Dominique Kums (Vooruit, districtsschepen voor protocol en feestelijkheden) en Marc Van Boxelaer (voorzitter Nationale Vriendenkring der Veteranen van de Strijdkrachten).

District Merksem zet dit jaar extra in op de bewustmaking rond dit thema bij jongeren. Vijf klassen van de lagere scholen Sint-Jozef en Sint-Lutgardis, die rond het thema ‘oorlog’ werken in deze periode, werken mee aan het herdenkingsmoment door eigen
‘poppies’ te knutselen. Deze klaproosjes worden op vrijdag 10 november neergelegd aan het monument. Programma: 13.45 uur samenkomst begraafplaats Van Heybeeckstraat aan het monument, 14 uur een korte introductie rond de wereldoorlogen en het belang van het herdenkingsmoment, 14.10 uur neerlegging klaprozen/kransen, 14.20 uur (ov) Last Post.

*WILRIJK: 9.15 uur plechtigheid op het ereperk van begraafplaats Steytelinck, 10 uur grote hulde op de Bist waarbij bloemen worden neergelegd aan borden met daarop de namen van alle Wilrijkenaren die tijdens de wereldoorlogen het leven lieten als soldaat, weerstander of (krijgs)gevangene, 10.30 uur optreden in het auditorium van het gemeenschapscentrum (Bist 1) door het Wilrijks kwartet ‘Les Voix Perdues’, dat a-capellamuziek brengt die geïnspireerd is op de Eerste Wereldoorlog. Wie dit optreden wil bijwonen, kan gratis plaatsen reserveren door een mailtje te sturen naar communicatie.wilrijk@antwerpen.be en dit voor woensdag 8 november. (EM / Foto Ronny MULLENS)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten