• 04/12/2023

Antwerpen bundelt krachten om zich nog meer te profileren als topbestemming voor zakelijke evenementen

ANTWERPEN – Congressen en evenementen zijn al langer stuwmotoren voor de Antwerpse economie. VOKA, Antwerp Hotel Association, A Room with a ZOO (KMDA vzw) en Easyfairs besloten daarom om de vzw Antwerp & Partners Convention Bureau (A&PCB) op te richten, met financiële steun van stad Antwerpen. A&PCB krijgt de unieke verantwoordelijkheid om met een breed draagvlak de positie van Antwerpen als bestemming voor zakelijke evenementen te versterken.

De voorbije jaren is het landschap van congressen en evenementen in Antwerpen enorm geëvolueerd. Dat is voor een groot deel te danken aan de vele investeringen in de stad. Denk maar aan de top notch congresinfrastructuur van het Flanders Meeting and Convention Centre Antwerp (FMCCA – A Room with a ZOO) en unieke locaties voor evenementen zoals de Handelsbeurs. De afgelopen vijf jaar kwamen er 2 000 hotelkamers bij in de stad, met een opvallende toename in de hogere prijsklasse dankzij de opening van Botanic Sanctuary en Sapphire House. En met de recente heropening van het KMSKA heeft de stad er nog een iconische belevingsplek én evenementenlocatie bij gekregen.

Het doel van A&PCB is om Antwerpen nog beter te positioneren als zakenstad en als bestemming voor (inter)nationale congressen, zakelijke evenementen en beurzen. Daarom zal de vzw een doorgedreven marketingbeleid voeren, en organisatoren proactief benaderen. A&PCB wil zich in de eerste plaats richten op het aantrekken van evenementen die een positieve impact genereren op bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad. Evenementen die een blijvende ‘legacy’ nalaten omdat ze het lokale en regionale beleid versterken, en een link hebben met de aanwezige sterke economische clusters, kennisinstellingen of expertisecentra.

De oprichters en initiatiefnemers van de vzw zetelen in de nieuwe Raad van Bestuur: Didier Boehlen voor Antwerp Hotel Association, Dries Herpoelaert voor A Room with a ZOO (KMDA vzw), Dirk Van Roy voor Easyfairs Belgium, en Luc Luwel voor VOKA Antwerpen-Waasland.
Ruben Verhoeven, senior-partner emeritus bij organisatieadviesbureau McKinsey & Company en actief als bestuurslid en adviseur bij zowel bedrijven als sociale initiatieven, wordt de voorzitter van de nieuwe vzw. Hij benadrukt nogmaals het belang van een sterk netwerk. ‘Zakelijke evenementen zijn de economische verbinding tussen veel sectoren die elkaar internationaal kunnen versterken. Het netwerk van het Antwerps bedrijfsleven en de wetenschappelijke sectoren is onderbenut en door deze ‘ambassadeurs’ in kaart te brengen en te ondersteunen kunnen we veel congresorganisatoren overtuigen om naar Antwerpen te komen. Antwerpen moet ‘top-of-mind’ worden.’

De Raad van Bestuur heeft in samenspraak met stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen de strategische lijnen uitgestippeld, die tot een concreet plan van aanpak zullen worden omgezet door de nog aan te stellen algemene directeur van A&PCB. Koen Kennis (N-VA), schepen voor toerisme: ‘Ik geloof sterk in het potentieel van het zakentoerisme in Antwerpen. Het gaat om bezoekers die vaak overnachten, die bovengemiddeld uitgeven, en die aanleiding geven tot herhalingsbezoek. Dankzij de nieuwe werking van het A&PCB zal Antwerpen klaar zijn om in te spelen op de laatste trends in die markt.’


Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten