• 24/06/2024

Antwerpen Borsbeekbrug: aangepaste dienstverlening

BERCHEM – Gisterenavond heeft De Lijn een spoorbreuk vastgesteld aan de tramsporen op de Borsbeekbrug in Berchem. Er werd een snelle inspectie uitgevoerd. Om geen veiligheidsrisico’s te lopen werd beslist om het tramverkeer over deze sporen stil te leggen. Dit heeft effect op de dienstverlening op tramlijnen 4 en 9. De Lijn werkte alternatieven uit voor deze tramlijnen en voor een aantal buslijnen om de impact voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken.

Door jarenlange onderinvestering kampt de traminfrastructuur met onderhouds- en vernieuwingsachterstand. Met het Openbaredienstencontract 2023-2027 dat De Lijn en de Vlaamse regering afsloten in 2022 is er extra investeringsbudget voorzien, maar de opgelopen achterstand kan niet op korte tijd ingelopen worden. ​

Er gebeurt verhoogde monitoring van de spoorinfrastructuur om de bedrijfszekerheid en veiligheid op te volgen. Een prioritering voor onderhoud en/of vernieuwing van alle spoortracés wordt zo opgemaakt. Dit stuk traject stond op de radar om vernieuwd te worden. De inspectie gisterenavond heeft nu uitgewezen dat verder gebruik in de huidige staat veiligheidsrisico’s zou meebrengen.

Bijgevolg is beslist de tramsporen op dit traject in de huidige staat niet meer te gebruiken. Technici van De Lijn onderzoeken nu hoe de tramsporen nu best kunnen hersteld worden en binnen welke termijn.

Om de impact op de reizigers op dit drukke segment van het tramnetwerk in Antwerpen zoveel mogelijk te beperken, zijn er maandagavond en dinsdagochtend een aantal alternatieven ingevoerd op het tram- en busnetwerk. Deze vindt u hieronder:

Tram 9 (Silsburg – Berchem Station – Centraal Station – P+R Linkeroever) vertrekt nog wel aan Silsburg, maar rijdt momenteel via de Herentalsebaan en dan door de premetro (stations Zegel – Astrid – Opera) naar de Nationale Bank, en vervolgens via Lange Gasthuisstraat, Huidevettersstraat en Meirbrug naar de Groenplaats.
Tram 4 (Zwaantjes – Zuid – Groenplaats – Nationale Bank – Berchem Station) behoudt zijn normaal traject tussen Zwaantjes – Groenplaats – Nationale Bank, en rijdt dan verder over de Leien en Gemeentestraat naar het Astridplein.
Aan de Rooseveltplaats (en aan het Centraal Station) kunnen reizigers overstappen op bussen 20, 21, 32 die ook Zurenborg en Berchem Station bedienen (bussen 20 en 32 via Mercatorstraat – Cuperusstraat; bus 21 via Plantin Moretuslei).
De reizigers van Deurne-zuid en de Lange Leemstraat hebben met bussen een alternatief:
Bus 19 (Sportpaleis – Deurne-noord – Boekenberglei) rijdt verder over de Gischotellei tot Berchem Station
Er zijn pendelbussen ingezet tussen AZ Monica (overstap op de omgeleide tram 9) – Boekenberglei – Cruyslei – Gitschotellei – Berchem Station – Lange Leemstraat – Nationale Bank (overstap op de omgeleide trams 4 en 9).
Om deze pendelbussen te kunnen inzetten, rijdt bus 23 (Noorderplaats – Dam – Schijnpoort – Kerkstraat – Centraal Station) tijdelijk niet.

Vandaag dinsdag zijn er nog een aantal aanpassingen aan die omleidingen mogelijk, rekening houdend met de situatie op het terrein en het beschikbare personeel en voertuigen. Daarom verwijst De Lijn de reizigers naar haar website om steeds de meest actuele toestand daar te raadplegen.

Wij betreuren de impact op onze reizigers en doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk terug te normaliseren. In de tussentijd werken we de meest optimale alternatieven uit, die onze reizigers steeds op de website kunnen vinden.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten