• 15/07/2024

Antwerp Symphony Orchestra opent seizoen met wereldster Jaap van Zweden

ANTWERPEN – Ook in 2021 laat het Antwerp Symphony Orchestra muziekliefhebbers genieten van live concerten met gerenommeerde dirigenten zoals Christoph Prégardien, Philippe Herreweghe en Jaap van Zweden, en topsolisten zoals Denis Kozhukhin en Diana Damrau. Zodra het weer kan mét publiek in de Koningin Elisabethzaal. In afwachting van gunstigere omstandigheden worden de geplande concerten uitgezonden op de social media-kanalen van het orkest of de gloednieuwe cultuurzender Podium 19. Het seizoen opent met Jaap Van Zweden als dirigent. Je kan het bekijken via streaming op sociale media op vrijdag 12 februari en op Podium 19 op donderdag 25 maart. De opnames gebeuren in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal.

Wereldster Jaap van Zweden (zie foto) staat opnieuw voor zijn voormalige orkest, nu voor de eerste keer in de nieuwe Elisabethzaal. De voormalige chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en de huidige chef-dirigent van de New York Philharmonic en het Hong Kong Philharmonic Orchestra komt na een afwezigheid van jaren terug naar Antwerpen, met muziek van Beethoven en Tsjajkovski. Wie hem eerder aan het werk zag, weet wat te verwachten: zinderende energie, allesverzwelgende emoties, trefzekere climaxen en een glasheldere, maar volumineuze orkestsound.

Na een succesvolle carrière van zestien jaar als vioolsolist en concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest startte Jaap van Zweden in 1995 zijn dirigentenloopbaan. Inmiddels is hij een van de meest gevraagde dirigenten van zijn generatie. Hij vervulde  gastdirecties bij orkesten als het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, de orkesten van Cleveland en Philadelphia, de Münchner Philharmoniker, het WDR Symphonie-Orchester Köln, het Orchestre National de France, de Oslo Philharmonic, het Koninklijk Concertgebouworkest en het London Philharmonic Orchestra. Momenteel is hij chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra. Tot vorig seizoen stond hij aan het hoofd van het Antwerp Symphony Orchestra en de beide radio-orkesten van Nederland.

Naast het concertpodium is Jaap van Zweden ook actief als operadirigent. Bij de Nationale Reisopera dirigeerde hij Beethovens Fidelio, Verdi’s La traviata en aan de Nederlandse Opera dirigeerde hij Puccini’s Madama Butterfly. In concertante vorm dirigeerde hij Vanessa van Barber, Cavalleria rusticana van Mascagni, I pagliacci van Leoncavallo, Verdi’s Otello, Parsifal en Lohengrin van Wagner en Don Quixote van Massenet.

Recent maakte hij zijn debuut als dirigent bij het Tonhalle-Orchester Zurich en het Boston Symphony Orchestra (op het vermaarde Tanglewood Festival). Ook debuteerde hij op de BBC Proms met het Radio Filharmonisch Orkest in Bruckners Achtste symfonie. Dit seizoen debuteert hij bij de New York Philharmonic. Zijn opnames van Brucknersymfonieën en van Wagners Lohengrin, Die Meistersinger en Parsifal met het Radio Filharmonisch Orkest werden in de pers lovend onthaald. Met het London Philharmonic Orchestra nam hij Mahlers Vijfde symfonie op en met het Dallas Symphony Orchestra maakte hij opnames van Tsjajkovski en Beethoven. Voor Virgin maakte hij een opname van Mozartconcerto’s met het Philharmonia Orchestra en pianist David Fray. (EM / Foto Antwerp Symphony Orchestra)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten