• 27/05/2024

Antwerp is de ploeg van het jaar, wint zowat alle prijzen op Gala van de Gouden Schoen

ANTWERPEN – Toby Alderweireld is vanavond in Antwerp Expo winnaar geworden van de Gouden Schoen. Geen mens die anders had verwacht.  Alderweireld totaliseerde 647 punten, 369 meer dan Cameron Puertas van Union. Vemeeren (zevende), Janssen (elfde) en Butez (achttiende) waren nog drie andere Antwerp-spelers die voorkwamen in de top twintig.

Alderweireld: ‘Het is niet zo dat ik zegezeker was toen ik vanochtend wakker werd. Tot op het moment dat men het gaat afroepen ben je nooit zeker. Je hoort natuurlijk dat je tot favoriet wordt gebombardeerd en dan wordt het juist moeilijker. Mensen feliciteerden me op voorhand. Ik was dan ook enorm opgelucht toen ze mijn naam afriepen. Ik denk dat ik meer gedaan heb dan enkel maar die beslissende treffer te hebben gescoord in de wedstrijd tegen Genk vorig seizoen. Voetbal blijft een teamsport en het is wel op die momenten dat je je in de kijker moet spelen. Mijn trofee zal altijd wel gelinkt zijn aan dat doelpunt maar als club winnen wij hier alle prijzen die er te winnen zijn. Ik heb ook nog enkele andere goals gemaakt dus ik hoop dat men mij niet enkel op die ene treffer afrekent.’

‘Ik heb hier dag en nacht voor gewerkt. Ik had vooral ding één ding in mijn hoofd: prijzen pakken met heel de ploeg. Toen ik hoorde dat het 66 jaar geleden was dat Antwerp kampioen was geworden was ik voldoende gemotiveerd. Dit is een gevolg daarvan. Het is aan de mensen om te oordelen of dit verdiend is of niet. Zolang mijn lichaam doet wat mijn geest vraagt zal ik doorgaan. Ik werk er heel hard aan om fit te blijven en om het niveau te behalen dat ik wil. Ik ga ervan uit dat ik mijn carrière zal afsluiten bij Antwerp. Dit is de club van mijn hart, hier ben ik echt thuis gekomen. Het zou dus heel raar zijn indien ik zou vertrekken. Ik ben vanaf seconde één door de club zelf, de spelers en de fans superwarm onthaald.’

‘Ik bekijk mijn loopbaan van seizoen tot seizoen. Ik heb ook nog een contract voor volgend seizoen en dan zien we wel hoe het staat. Of ik zal aanwezig zijn op het EK? Dat zullen we zien. Ik ga van dit moment genieten. Dat is nu het belangrijkste. Ik heb het af en toe nagelaten om dat te doen dus ga dat vanavond wat compenseren. De rest is toekomst. Ik weet dat ik heel vaag doe over dat EK maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen. Ik had gezegd dat ik – bij winst – een tattoo van de Gouden Schoen zou laten zetten. Ik hou mijn woord. Die gaat er zeker komen maar verwacht nu niet dat dit onmiddellijk zal gebeuren.’

‘HIER GA IK HEEL MIJN LEVEN VAN KUNNEN GENIETEN’

‘De spanning was de voorbije weken aan het oplopen maar vandaag was ik opvallend rustig. Mijn vrouw was hier, mijn familie, mijn ouders, mijn vrienden, mijn ploeggenoten,…, kortom iedereen die ik graag heb. Ik zal er pas later tenvolle kunnen van genieten. Zondag is er opnieuw wedstrijd maar ik besef ook wel dat dit maar eenmalig is. Ik heb de bondscoach jammer genoeg niet gezien maar ik ga hem straks even opzoeken en een goed gesprek hebben (waarna de moderator opmerkte dat hij al vertrokken was, EM). Dan zal ik hem binnenkort wel spreken.’

‘Toen ik op het podium stond flitste heel even mijn voetbalcarrière door mijn hoofd. Ik ben er 34. Ik heb dus een bepaalde carrière achter mij. Dit is de kers op de taart. Het vorige seizoen zal altijd het meest speciale seizoen ooit zijn. Dit moment kan ik naast het behalen van de titel plaatsen. Het is heel mooi voor mezelf. Het is leuk dat ik persoonlijk een prijs kan winnen én dat een verdediger na zo’n lange tijd hem wint. Het is een motivatie voor iedereen die achterin speelt. Ik heb getoond dat het kan. Ik ben nooit met idee terug gekomen dat ik de Gouden Schoen moest en zou winnen. Het enige waar ik aan dacht was prijzen met de ploeg behalen. Ik ben supertrots, zeker wanneer ik zie in welk rijtje van winnaars ik mag staan. Hier ga ik heel mijn leven van kunnen genieten.’   

De  achttienjarige Arthur Vermeeren werd met een overdonderende voorsprong belofte van het jaar: 835 punten, 544 meer dan Bilal El Khannous van Genk. Ploeggenoten Keita, Balikwisha, Ilenikhena en Pacho eindigde eveneens in de top twintig.

Mark Van Bommel werd uitgeroepen tot beste trainer. Hij kreeg 553 punten achter zijn naam, 146 eenheden meer dan Alexander Blessin van Union. Jonas De Roeck van Westerlo werd tiende met achttien punten, Steven Defour elfde met vijf punten en Frederik Vanderbiest (KV Mechelen) en Rik De Mil (Westerlo) sloten de lijst af op een gedeelde vijftiende plaats met één punt.  

Jean Butez werd doelman van het jaar met 594 punten, 247 punten meer dan Anthony Moris van Union. Gaëtan Coucke van KV Mechelen werd veertiende met zes punten, Sian Bolat van Westerlo achttiende met drie punten.

En uiteraard werd het doelpunt van Alderweireld tegen Genk, dat Antwerp de titel opleverde, verkozen als goal van het jaar.

Andere prijzen gingen naar Kevin De Bruyne (Manchester City) als beste Belg in het buitenland met 492 punten, 80 meer dan Jéremy Doku (Rennes/Manchester City). Bij de vrouwen ook geen verrassing met Tessa Wullaert (Fortuna Sittard) als winnares.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten