• 27/05/2024

‘Anderstaligen onderhielden Nederlands tijdens Zomerbabbels in Bonheiden’

BONHEIDEN – In juli en augustus organiseerde het gemeentelijk dienstecentrum Zomerbabbels. De babbels hebben de bedoeling om mensen tijdens de zomermaanden te motiveren om hun Nederlands te onderhouden. Sommigen onder hen volgden Nederlandse les maar dit ligt in de meeste gevallen stil tijdens de zomervakantie.

Voor anderen die minder vaak in contact kwamen met het Nederlands was het een voorzichtige kennismaking met onze taal. Iedereen die wenste kon dus deelnemen, ongeacht het niveau van het Nederlands en dat is juist de sterkte van dit project.

Er werd niet gewerkt met vooraf opgelegde doelen of resultaten die behaald moesten worden. “We wilden vooral een aangename, informele omgeving creëren waar mensen op een ontspannen manier met de Nederlandse taal konden bezig zijn en konden oefenen, elk op hun niveau”, zegt schepen van Sociale Zaken Hilde Schueremans.

De verschillende vrijwilligers die dit project begeleid hebben brachten zelf de thema’s aan. Bij één van de groepen hebben ze het bijvoorbeeld gehad over de voorwerpen die te vinden zijn in een badkamer. “Een andere keer werd er met de kinderen en jongeren een korte wandeling gemaakt en werd er stilgestaan bij dingen die in de natuur zijn terug te vinden”, voegt ze toe.

“De zomerbabbels/taaltafels hebben er zeker ook toe bijgedragen dat de deelnemers nieuwe mensen hebben leren kennen en hun netwerk hebben kunnen uitbreiden. Het belang daarvan mag zeker ook niet onderschat worden. Dit bevordert de samenleving”, zegt burgemeester Lode Van Looy.

Ook de vrijwilligers verdienen zeker een pluim. Elke dinsdag vanaf 4 juli stonden ze immers enthousiast klaar om de deelnemers met open armen te ontvangen (ook op feestdagen).Telkens wisten ze van aanpakken en brachten zelf de thema’s naar voor waar rond gewerkt kon worden. Dit alles in een informele en losse sfeer die toch voldoende oefenkansen bood. Je merkte duidelijk dat ze wisten waar ze mee bezig waren.

Het bedankingsmoment was een mooie afsluiter. Het draaide vooral om het samenbrengen van de deelnemers die allen een stuk taart kregen geserveerd.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten