• 14/06/2024

Ambassadeur van Slovenië zet belang van de bij in de kijker in arboretum Kalmthout

KALMTHOUT – Ter ere van World Bee Day en de Week van de Bij bracht de Sloveense ambassadeur Barbara Sušnik vanochtend een bezoek aan Arboretum Kalmthout. De ambassadeur plantte namens de Republiek Slovenië een voor bijen aantrekkelijke boom in de arboretumtuin. Ook de Sloveens Staatssecretaris van Landbouw Tatjana Buzeti en vier andere ambassadeurs waren erbij. De bijzondere vriendschap tussen Arboretum Kalmthout en de Republiek Slovenië is tijdens dit feestelijk gebeuren aangehaald.

Traditioneel brengt de Sloveense Ambassade tijdens elk ambassadeursmandaat een bezoek, om zo de historische band tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië blijvend te waarderen.. Ambassadeur Sušnik plantte samen met gedeputeerde Mireille Colson (N-VA), voorzitter van Arboretum Kalmthout, een boom voor de bijen in de arboretumtuin.

Arboretum Kalmthout is voor Slovenië een symbolische plek waar de Sloveense liefde voor planten en natuur van grondlegster Jelena De Belder-Kovačič, verder blijft bloeien. Ook na haar overlijden in 2003, bleef de hechte vriendschap tussen Vlaanderen, Slovenië en Europa in het arboretum bewaard.

Met de boomplanting wil Ambassadeur Sušnik het belang van de bij voor de mens, de ecosystemen en de plantendiversiteit onder de aandacht brengen. ‘Slovenië blijft zich als een bijenvriendelijk land in de kijker zetten. En het is onder impuls van Slovenië, dat de Verenigde Naties sinds 2017 van 20 mei de World Bee Day maakten. Het voortbestaan van de wereldwijde bijenpopulatie is bedreigd, en daarmee ook de wereldwijde landbouw en voedselvoorziening. Daarom is het van levensbelang om samen actie te ondernemen.’

Colson: ‘Arboretum Kalmthout viel in 2022 voor de tweede opeenvolgende keer in de Britse prijzen door als partnertuin van de Royal Horticultural Society bekroond te worden als Feel Good Garden of the Year. Vanaf zaterdag 17 juni vergroot dit groendomein met één hectare arboretumtuin, een bijzondere gebeurtenis. Ook bijen en vlinders worden dan getrakteerd op een extra nectarbuffet, en dat kunnen we vanuit de provincie Antwerpen enkel toejuichen.’

De boom die een plek kreeg nabij de Gele Tuin van Arboretum Kalmthout is een voor bijen erg aantrekkelijke acacia. Robinia x margaretta is een natuurlijke kruising tussen twee Noord-Amerikaanse soorten: Robinia hispida en Robinia pseudoacacia. De boom heeft een grote sierwaarde omwille van zijn roze-rode bloemen die in de late lente verschijnen. Deze variëteiten produceren bloemen in verschillende tinten: sommige wit, andere in verschillende schakeringen van roze tot donkerrood. De cultivar ‘Georgia da Torino’ is een uitstekende selectie. Deze boom is erg resistent met sterke en tegelijk flexibele takken. Robinia × margaretta ‘Georgia da Torino’ produceert overvloedig veel en spectaculaire paarsroze bloemen met een roze-gele vlek binnenin. De bloemen geuren zoet en trekken volop honingbijen aan. De boom kan tot tien meter hoog worden en houdt van een plek in de zon met een doorlatende bodem.

Arboretum Kalmthout organiseerde begin maart van dit jaar met de steun van de Sloveense ambassade een internationale studiedag over bijen waarbij experts vanuit de universiteiten van Gent en het Nederlandse Wageningen een stand van zaken over de varroamijt gaven en waarbij de Sloveense imkervereniging Apimondia – die aan de wereldtop staat – het belang van bijen voor de mens benadrukte. Bestuivers als bijen en vlinders spelen een cruciale rol in het voortbestaan van de ecosystemen en de biodiversiteit, en zo ook in de wereldwijde voedselvoorziening. Hoe langer, hoe meer worden zij door tussenkomst van de mens bedreigd in hun voortbestaan. (EM / Foto Arboretum Kalmthout, op de foto imker Rob Van Bouwel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten