• 20/04/2024

Als aanloop naar Parijs wordt 4×400 meter een echte ploegsport met drie Antwerpse atleten

LOUVAIN-LA-NEUVE –  Carole Bam en Jacques Borlée, de nationale coaches van de aflossingsteams Belgian Cheetahs, Belgian Tornados en de mixed relay, stelden vanochtend in de indoor atletiekhal van Louvain-la-Neuve, één van de twee thuisbasissen van de 4x400m atleten, het project 4X400m team Parijs voor in aanwezigheid van de atleten die hiervoor in aanmerking komen.

Dit project is een samenwerking van Belgian Athletics, Sport Vlaanderen, Adeps en het BOIC. Bij deze gelegenheid werd een banner van 30 meter onthuld waarvan er één in de atletiekhal Blocry zal geplaatst worden. Eenzelfde exemplaar zal in de indoorhal in Gent worden aangebracht. Je vindt er foto’s op van de prestaties van de verschillende estafetteteams sinds 2008 op de 4×100 meter en de 4×400 meter.

Deze campagne betekent meteen de lancering van de drie estafetteteams (Belgian Tornados, Belgian Cheetahs en mixed relay) richting Olympische Spelen in Parijs. In de aanloop daar naartoe zijn er nog een aantal belangrijke atletiekevenementen: het WK indoor in Glasgow dit weekend, de wereldkampioenschappen aflossing in mei en de Europese kampioenschappen in Rome in juni. Het BOIC merkt op dat er buitengewone kansen liggen op de Spelen. Na het WK in Boedapest vond een evaluatie plaats en iedereen was het eens om mee in te stappen in het estafetteproject.

Carole Bam, coach van de vrouwenestafetteteams: ‘België is een estafetteland. Sinds 2018 hebben we met de meiden alle internationale finales gehaald. We zijn altijd geïnspireerd geweest door de Tornados, maar ook door de 4×100-meisjes in Beijing. Wij proberen enthousiasme rond deze projecten te creëren. Na Boedapest gingen we debriefen, dachten we na. We zegden tegen onszelf dat er een manier was om iets goeds te doen met de estafettes. Begin december hebben we alle autoriteiten bij elkaar gebracht. We hebben drie goede teams. Wij willen met heel concrete dingen naar Parijs. We moeten dit seizoen, dat uitzonderlijk is, focussen op de verschillende afspraken. We leggen de nadruk op ambitie, kameraadschap en teamgeest.’

Jacques Borlee, coach van de mannen: ‘We hebben twee maanden lang intensief gediscussieerd alvorens dit project te lanceren. De atleten schreven een tekst rond de waarden houding, gedrag en kameraadschap. Grinta, passie, doorzettingsvermogen, hard werken: dat worden de kernwoorden van de drie estafetteteams. Die waarden moeten niet altijd van de coach komen, maar vooral van de atleten zelf. Als we de atleet centraal stellen, bereiken we iets goeds. We proberen een proces op gang te brengen. We moeten ook tijd voorzien voor ontspanning en rust. Onze talenten moeten naar voor komen. We moeten belang hechten aan voorbeeldgedrag. In 2012 zegden sommigen dat de carrières van Kevin en Jo voorbij waren. Vervolgens werden we geconfronteerd met de ziekte van Julien Watrin. Iedereen was erbij toen dit bekend werd gemaakt. Nu gaan we iets uitzonderlijks presteren, speciaal voor hem, iets waarop hij trots kan zijn. We gaan eerst onze titel verdedigen in Glasgow, we gaan erheen met ambitie. Wat de Olympische Spelen in Parijs betreft, hoop ik dat België minstens tien medailles zal winnen.’

Drie Antwerpse atleten maken deel uit van het project. Bij de mannen is dat Christian Iguacel, vorig jaar nog uitgeroepen tot sportman van het jaar in Wilrijk. Twee weekends geleden werd hij Belgisch kampioen op de 400 meter indoor in 47.24. Hij is aangesloten AV Lyra-Lierse. Paulien Couckuyt uit Aartselaar maakt deel uit van de meisjesselectie. Zij zag meer dan een seizoen in rook opgaan door een hardnekkige kruisbandblessure. We weten eigenlijk niet of we Naomi Van den Broek als Antwerpse mogen beschouwen maar we doen het lekker toch. De zevenvoudige kampioene werd geboren in Nederland en woonde vervolgens in Berchem, Zuid-Afrika, Jamaïca, Ierland en Noorwegen, waar ze studeert. Wanneer ze in ons land is verblijft ze in Antwerpen.

Edwin MARIËN

Foto IStock

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten