Alle zesdeklassers van de Megascholen Heist-op-den-Berg leren deze week reanimeren
HEIST-OP-DEN-BERG – De zesdeklassers van de Megascholen Heist-op-den-Berg (dat zijn alle Heistse basisscholen) leren deze week reanimeren. Ze leren hartfalen herkennen, de hulpdiensten verwittigen en reanimatie toepassen.
Veel mensen krijgen een hartfalen buiten het ziekenhuis. Met reanimatielessen in het basisonderwijs op te starten kunnen al heel wat levens gered worden.
Vanuit de Europese Reanimatie Raad (ERC) en de World Health Organisation (WHO) kwam het Kids Save Lives project.
Deze raden aan om schoolgaande kinderen vanaf twaalf jaar, twee uur per jaar op te leiden inzake reanimatie.
Wanneer schoolkinderen deze training krijgen, zullen ze dit waarschijnlijk ook thuis aan hun familie leren – en het zelf nooit vergeten.
Hierdoor zal men niet alleen een toename zien van het aantal overlevenden van een hartstilstand wereldwijd, maar ook de sociale voordelen van enthousiaste en positieve jonge mensen.
Ze leren anderen helpen. Schoolkinderen en leraren zijn belangrijke ‘multiplicatoren’ in zowel de particuliere als de openbare omgeving en zo zal dus op de langere termijn het aandeel geschoolde individuen in de samenleving aanzienlijk toenemen, wat zal leiden tot een toename van het totale aantal reanimaties van leken.
Dit concept is al zeer succesvol in Scandinavië. In Denemarken werd aangetoond dat het aantal reanimaties van omstanders bijna verdubbelde na vijf jaar, met een drievoudige verbetering van de overleving na een hartstilstand buiten het ziekenhuis gedurende tien jaar.
De aanpak van het Reanimatie Op School project richt zich naar het voorbeeld van het Kids Save Lives project. Om zo in Vlaanderen hetzelfde doel te kunnen bereiken.
Het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg steunt de basisscholen om de reanimatiecursus aan te bieden, zodat de leerlingen voortaan kunnen (mee)helpen in nood.
Elke minuut telt bij hartfalen. Hoe sneller iemand met hartfalen hulp krijgt, hoe groter de kans op overleven. Daarom is het nodig dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren, ook jonge kinderen.
De leerlingen starten met theoretische instructies. Ze leren over het alarmnummer en hoe ze een noodsituatie moeten herkennen.
Na de theoretische lessen kunnen de leerlingen hun kennis in de praktijk brengen. Ze oefenen verschillende reanimatietechnieken met behulp van speciale reanimatiepoppen. Ze leren ook hoe ze moeten handelen in geval van verstikking.
Elke jongere legt een schriftelijke en praktische test af op het einde van de les en behaalt een eerste attest ‘levensreddend handelen’. De scholen ontvangen ook een kwaliteitslabel.
De Megascholen Heist-op-den-Berg zijn heel dankbaar dat het lokale bestuur de scholen de kans gaf om deel te nemen aan dit kwaliteitsvolle initiatief dat jaarlijks herhaald wordt.
Maurits WOUTERS