• 23/06/2024

Alle bibs in de stad Antwerpen lanceren digitaal aanbod van boeken en films

ANTWERPEN – Leden van de Antwerpse bibs moeten binnenkort de deur niet meer uit om een boek of film te ontlenen. De Antwerpse bibliotheken lanceren op dinsdag 1 november immers een digitaal aanbod boeken én films.

Meer en meer mensen lezen digitaal op een e-reader of zelfs op hun smartphone. Daarop spelen de Antwerpse bibs in. Vanaf 1 november kunnen leden zo’n 10 000 titels ontlenen via het cloudLibrary-platform. Daar stopt het echter niet. De bibs lanceren tegelijk ook een filmstreaming-aanbod onder de noemer Cinébib. Zo kunnen bib-leden films, jeugdfilms en documentaires streamen.

De nadruk ligt bij de digitale boeken op vlot leesbare fictie: spannende en romantische boeken en literaire romans. Daarnaast is er ook een aanbod populaire non-fictie voor volwassen lezers, van kookboeken over zelfhulpboeken tot reisboeken en biografieën. Liefhebbers van Engelse boeken vinden ook hun gading. Er zijn verder boeken voor young adults, poëzie, Wablieft-boeken in eenvoudig Nederlands …

Lezers kunnen boeken makkelijk zoeken op titel of auteur, maar kunnen ook snuisteren in voorgestelde boeken of per categorie boeken ontdekken. Een greep uit de categorieën: leesjury 2022-2023, thrillers en detectives, dagelijks leven en vrije tijd, reisgidsen, #booktok, Engelstalige fictie, young adult, historisch, fantasy … Leners kunnen twee boeken lenen (voor zes weken) en twee boeken reserveren. Ze kunnen ook favorieten opslagen en een leeslijstje aanleggen. De boeken verdwijnen vanzelf van het toestel wanneer de uitleentermijn verstreken is. De lener kan het boek ook altijd vroeger teruggeven. Dit nieuwe bibliotheekaanbod is perfect voor ervaren digitale lezers die zo hun collectie kunnen aanvullen. Tegelijk is het ook de ideale manier voor leden om kennis te maken met digitaal lezen. Zo kunnen ze ontdekken of het iets voor hen is. Registreren kan online of via de app met een MijnBibliotheek-profiel. Lezen kan via de app, online en op een e-reader.

Via ‘Cinébib’ kunnen bib-leden binnenkort ook streamen. Het gaat om unieke langspeelfilms, documentaires en jeugdcinema via de platformen Sooner en Dalton. Sooner biedt een breed toegankelijk aanbod met zo’n 1 400 films, documentaires en jeugdfilms. Een MijnBibliotheek-profiel geeft toegang tot het standaardaanbod, op het platform aangeduid als ‘essential abonnement’. Daarin zitten klassiekers als The Aviator en Kika, jeugdfilms als Minoes en Dolfje Weerwolfje, Vlaamse films als Koko Flanel en De Patrick en documentaires als Roy Lichtenstein en For Sama.

Dalton focust met de slagzin ‘Breng een filmfestival in huis’ op wereldcinema, kortfilms en documentaires, maar heeft ook een beperkt aanbod jeugd- en langspeelfilms. Een MijnBibliotheek-profiel geeft toegang tot het basisaanbod van 300 films. Een greep uit het aanbod: de kortfilm Beau Monde, jeugdfilm De grote boze vos en andere verhalen, documentaire Ademloos en wereldcinema El amor menos pensado. Registreren kan via de platformen met een MijnBibliotheek-profiel. Kijken kan online. Wie enkel gebruik wil maken van het digitale aanbod betaalt standaard vijftien euro per jaar. Gecombineerd met een klassiek bib-abonnement is de prijs 25 euro per jaar. Info: https://antwerpen.bibliotheek.be/nieuws/stream-films-en-leen-e-boeken-uit-vanaf-15eujaar. (EM /Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten