• 15/07/2024

Alexander Hendrickx doet het weer voor Red Lions, Pieters eindigt als zestiende

MORTSEL – België behaalt niet elke dag goud. Daarom besteden we ook even aandacht aan de prestatie van een ‘niet-Antwerpse’, Nina Derwael, die de beste was in het toestelturnen, aan de brug met ongelijke leggers.

Nina Derwael heeft ons land een gouden medaille geschonken. Ze bezweek niet onder de immense druk en verzilverde haar favorietenrol aan de brug met ongelijke leggers.

‘Ik ben echt overdonderd. Ik heb het gevoel alsof ik nog aan het dromen ben’, zei de kersverse olympische kampioene in haar eerste reactie na de medailleceremonie. ‘Het is gewoon geweldig. Ik had echt redelijk veel stress voor vandaag. Ik heb geprobeerd om in mijn routine te blijven en ik ben zo blij dat het gelukt is. Het zijn de Spelen dus zo’n kans krijg je niet vaak in je leven. Ik wist dat het vandaag moest gebeuren en ik ben zo enorm opgelucht en blij dat het gelukt is.’

Kan ze haar oefening eens bespreken? ‘Ik weet het niet. Ik kan me niet meer herinneren wat er precies is gebeurd. Ik weet dat ik klaarstond en dat ik dacht: kom, je hebt er zo hard voor gewerkt en nu moet je ook een tikkeltje geluk hebben.’

‘Ik wil ook iedereen, zeker in Gent, bedanken. Het hele team, de coaches en de federatie. Ook mijn familie en mijn vriend. Ze hebben me zo enorm gesteund in dit afgelopen jaar dat helemaal niet gemakkelijk is geweest. Zonder hen was die medaille er zeker niet gekomen.’

De Red Lions hebben zich geplaatst voor de halve finale van het hockeytornooi. In de kwartfinale maakten de Belgen een achterstand op Spanje goed om uiteindelijk met 3-1 te winnen.

Het liep wel niet van een leien dakje tegen Spanje. De Spanjaarden kwamen op voorsprong na een controversiële ‘owngoal.’. Pas na de rust gingen de Red  Lions er alsnog op en over.

De Red Lions hebben de Spaanse armada tot zinken gebracht, maar aan de rust zag het er even naar uit dat de Spanjaarden onze rode vloot zouden enteren. Ondanks enorm Belgisch veldoverwicht, doken de Iberiërs de pauze in met een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft rekende bondscoach McLeod op een sprankeltje magie om de match te doen kantelen.  Alexander Hendrickx uit ’s-Gravenwezel maakte de vijfde Belgische strafcorner centraal voorbij de Spaanse goalie.

Erop en erover was het niet meteen, want amper seconden na de gelijkmaker puften de Lions van opluchting toen een Spaanse strafcorner op de paal uiteenspatte. Aan de overzijde was het twee minuten later wel raak: de Spaanse doelman gooide nog lijf en leden in de strijd om Hendrickx en Dockier het scoren te beletten, maar Tom Boon had geen genade: 2-1 voor de Lions.

Eindelijk kat in het bakkie, zou je dan denken, maar niets was minder waar. Met tien man (na een gele kaart voor Kina) moest Vanasch nog twee keer broodnodig tussenbeide komen. Drie minuten voor tijd zorgde Hendrickx alsnog voor het orgelpunt met zijn elfde doelpunt van deze Spelen.

Alexander Hendricxkx: ‘Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en, wat mijzelf betrefft, ging het de voorbije keer vooral om bloed. We hebben het iets spannender gemaakt dan nodig. Tijdens de eerste helft lag het tempo te laag. De 1-0 kwam op een twijfelachtige manier tot stand. We deden beroep op de videoref maar kregen de melding dat die het, net als de scheidsrechter, ook niet kon zien. Nu, we mogen blij zijn dat de videoref bestaat want in het verleden heeft hij onze sport al heel veel goed gedaan.’

‘Vanasch deed het uitstekend maar wij weten dat hij de beste keeper van de wereld is die momenteel met het volste vertrouwen staat te spelen. Mijn scoringsgemiddelde vanop pc lag de voorbije matchen vrij hoog. Vandaag hebben de Spanjaarden een paar ballen geremonteerd maar uiteindelijk heb ik er toch twee ingedraaid. Ik ben tevreden met mijn gemiddelde.’

‘Het is niet omdat we vandaag tegen de Spanjaarden hebben gewonnen dat we paëlla gaan eten. We houden het op spaghetti en nadien wat muffins.’

Thomas Pieters uit Geel heeft het olympisch golftornooi als beste Belg beëindigd met een gedeelde zestiende plaats, met 273 slagen, elf onder par, achter zijn naam. Thomas Detry werd gedeeld 22ste met een score van 274.

Het goud ging op de Kasumigaseki Country Club naar de Amerikaan Xander Schauffele, die 266 slagen liet noteren, achttien onder par. Daarmee deed hij één slag beter dan de Slovaak Rory Sabbatini, die na een sublieme slotronde van tien onder par op de laatste dag nog stevig kwam opzetten. Zeven spelers eindigden met een totaal van 269 slagen op de gedeelde derde plaats. Zij maakten in een onderlinge play-off uit wie er met het brons aan de haal mocht.

De 29-jarige Pieters zakte op de slotdag nog van de veertiende naar de zestiende plaats, met een ronde van 68 slagen, drie onder par.

Detry zette een ronde neer van 69 slagen, twee onder par, en tuimelde daarmee van de veertiende naar de 22ste plaats.

Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro eindigde Thomas Pieters op de vierde plaats. Het goud ging toen naar de Brit Justin Rose. Detry vierde zijn olympisch debuut in Japan.

We begonnen met (schitterend) niet-Antwerps Olympisch nieuws en we eindigden met (slecht) niet-Antwerps Olympisch nieuws. Team Belgium en Belgian Athletics moeten helaas melden dat Cynthia Bolingo forfait zal geven voor alle competities op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Gisterenavond bleek tijdens de opwarming voor de finale van de Mixed Relay 4×400 meter waar ze aan de start zou komen, dat ze onvoldoende hersteld was van een blessure die ze had opgelopen tijdens de voorbereidingsstage in Mito. In samenspraak met de medische staf en haar entourage en na onderzoek deze ochtend, werd er beslist om forfait te geven voor het verdere verloop van de Spelen.

Haar coach, Carole Bam:  ‘Cynthia heeft er alles aan gedaan om klaar te geraken voor de start van de Spelen. Helaas bleek gisteren dat de tijd te kort was om Cynthia nog klaar te stomen voor de Olympische competities. Dit is uiteraard bijzonder jammer. Cynthia zal nu de nodige rust nemen om de blessure te laten herstellen.’ (EM / Team Belgium/ Sporza/ Belga)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten