• 18/07/2024

Al sportend kunst ontdekken in Vrijbroekpark, wedkantoor Nekkerspoel gesloten

MECHELEN – In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen werd het kunstenparcours Golfslag geopend. Studenten en medewerkers van de Academie Mechelen maakten kunstwerken die buiten in het park te bewonderen zijn. Dit parcours kan tot eind juni 2023 bezocht worden. Je kan in het Vrijbroekpark terecht van 9 uur tot zonsondergang.

Golfslag is een eerste project van de festiviteiten voor het 250-jarig bestaan van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Ze lieten zich inspireren door de mini-golf van Sint-Anna in Antwerpen waar kunstenaars telkens van een golfbaan een kunstwerk maken. Dit was niet haalbaar voor de vele studenten. Dan maar een soort van ‘city-golf’, maar ook hier stootten ze op moeilijkheden qua realisatie. Een eureka-gevoel ontstond bij een mogelijke samenwerking met het Vrijbroekpark: ruimte in overvloed, dichtbij de stad, prachtige natuur, de perfecte symbiose. Dankzij de enthousiaste inzet van de studenten en de medewerkers zijn ze tot boeiende kunstroutes gekomen.

Hans Martens, directeur van de Academie Mechelen: ‘In Golfslag combineren we een rijk pallet aan ervaringen. Het is een mooie symbiose tussen natuur (wandelen), sport (golven) en kunst geworden. Via de kunstwerken krijg je een andere kijk op de natuur, via de natuur beleef je de kunst op een andere manier. En de sport houdt je fit.’ Dit project was een jaaropdracht van het Projectatelier. De kunstwerken worden ‘targets’, want de ‘golfslag’ kan je spelen met golfclub en (mousse) bal, maar het zijn ook kunstroutes die je wandelend kunt ontdekken. Je hebt keuze uit de ‘Blind Date-’, de ‘Schwung-’ en de ‘Woods’route. Wil je de kunstroute beleven met golfclub en balletje onder begeleiding van een gids? Reserveer en betaal dan via www.urbanescape.be. In de ‘Golfslag’krant kan je de spelregel/opdracht terug vinden, samen met een kleine uitleg van de kunstenaar. Deze krant vind je terug op www.academiemechelen.be/activiteiten/tentoonstellingen.

Het wedkantoor aan de Nekkerspoelstraat is gesloten. Een gevolg van de nieuwe nabijheidsregels voor wedkantoren die de stad eerder deze zomer heeft vastgelegd op basis van een wetswijziging. Het stadsbestuur wil de exploitatie ervan ontmoedigen. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘In het algemeen belang. Omdat het aanzet tot gokken, maar ook omdat het andere imagoverlagende activiteit aanzuigt.’ De kans dat er nog wedkantoren zullen sluiten, is groot.

Greet Geypen (Open Vld), schepen van economie: ‘Sinds mei vorig jaar moet elk wedkantoor een convenant afsluiten met de gemeente waarin het gevestigd is. De Mechelse modelconvenant bepaalt bovendien enkele afstandsregels waarin de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, nader bepaald worden.’ Het wedkantoor op de Nekkerspoelstraat 44 ligt op 120 meter wandelafstand van Busleyden Atheneum campus Nekkerspoel, centrum voor deeltijds onderwijs. Het kantoor ligt dan ook nog eens op een boogscheut van station Nekkerspoel. En zo komt het dat het wedkantoor de vereiste convenant met de stad niet kan afsluiten. Het schepencollege is overgegaan tot formele weigering van de convenant. Als gevolg daarvan heeft de zaakvoerder dit weekend zelf de deuren van het wedkantoor gesloten. In Mechelen zijn er nu nog vier wedkantoren open. Hun aanvraag tot het bekomen van de vereiste convenant moet nog beoordeeld worden. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten